Annons

Ska Glashyttan medvetet förfalla för att sedan rivas?

Om sommaren är Åhus Kristianstads kommuns i särklass främsta turistmagnet med den pittoreska äldre bebyggelsen kring det medeltida torget och anknytande medeltida gatusträckningar.
Turism • Publicerad 1 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kenth Olsson önskar att kommunen håller området kring gamla Glashyttan under uppsikt och forslar bort avfall som förfular ”detta redan fula ökenlandskap”.
Kenth Olsson önskar att kommunen håller området kring gamla Glashyttan under uppsikt och forslar bort avfall som förfular ”detta redan fula ökenlandskap”.Foto: Privat

Hamnpromenaden med sin småbåtshamn, glassbåt och gemytliga restauranger. Visfestivalen. Idrottsarrangemangen och musikframträdandena på Täppetcabana. Den gnistrande sandstranden. Listan skulle kunna göras betydligt längre.

Det som förmörkar är den långt ifrån välkomnande vyn som möter besökare och andra från huvudinfarten. Invid rondellen, väster om Kvantum, möter en stor trist ödetomt där bland annat byggavfall och asfaltsrester lämpas. Detta område är i kommunal ägo och avsikten är att bygga bostäder här. Ett förvisso klokt beslut, men det dröjer enligt uppgift ännu 3–4 år innan dessa står klara. Därför är det min och många andras Åhusbors önskan att kommunen fram till dess håller området under uppsikt och forslar bort avfall och liknande som ytterligare förfular detta redan fula ”ökenlandskap”. I ödetomtens nordvästra hörn ligger den fastighet där anrika Glashyttan en gång huserade. Efter att det lilla glasbruket, som var kunglig hovleverantör, slog igen köpte kommunen fastigheten.

”Fastigheten har enligt uppgift redan drabbats av vattenskador och elektriska fel på grund av brister i det kommunala underhållet.”
Annons

Det finns flera exempel i vårt avlånga land på hur en kommun låter en byggnad (som invånarna önskar finnas kvar) förfalla genom medvetet bristande underhåll för att sedan kunna besluta om rivning på grund av att byggnaden blivit i för dåligt skick (naturligtvis som ett resultat av bristande underhåll). En välkänd och klassisk strategi.

Kristianstads kommun avslår i dag önskemål från företag om att hyra Glashyttan för exempelvis några dagars outlet eller liknande om sommaren, med hänvisning till fastighetens kondition. Fastigheten har enligt uppgift redan drabbats av vattenskador och elektriska fel på grund av brister i det kommunala underhållet. Det är beklagligt då många Åhusbor betraktar Glashyttan som ett omistlig inslag i Åhus kulturella identitet och därför kommer att kämpa för fastighetens bevarande.

Så min och många andra Åhusbors fråga till våra kommunpolitiker – i majoritet som i opposition – handlar just om Glashyttans framtid: Är tanken att den ska bevaras eller medvetet förfalla för att sedan rivas?

Kenth Olsson

Lokalhistoriker och författare till flera böcker om Åhus historia

Annons
Annons
Annons
Annons