Annons

Skåningens pension är inte fem gånger så hög som norrlänningens

Instämmer till hundra procent med Lars-Göran Johanssons artikel i Kb/NSk tisdagen den 1 mars.
Elpris • Publicerad 9 mars 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I slutet av februari betalade man fem gånger mer för sin el i elzon 4 jämfört med i zon 1 och 2.
I slutet av februari betalade man fem gånger mer för sin el i elzon 4 jämfört med i zon 1 och 2.Foto: Janerik Henriksson/TT

Något skumt med energipriserna måste det nog vara eftersom våra styrande inte tycks vilja göra något mer bestående för att lätta på pristrycket. Varför är det så svårt att titta på hur våra närmaste grannländer har gjort?

Finns det i Skåne eller här i Sydsverige någon driftig person eller organisation som kan starta ett eluppror eller en namninsamling så borde vi göra det.

Annons

Den 27 februari kostar elen i område 1 och 2 bara 30,87 öre/kWh men i område 4 kostar den 157,79 öre/kWh, alltså lite drygt fem (5) gånger högre i Sydsverige, och priset på elen fortsätter att ligga på denna nivå.

Sverige är ett långt land med drygt tio miljoner invånare, där alla borde behandlas lika, men inte av regeringen eller Svenska kraftnät tydligen. Håller regeringen på att försöka splittra svenska folket i södra och norra Sverige, eftersom man gör sådan skillnad på boendes förutsättning vad gäller elpriser och bostäders uppvärmning?

Nu måste regeringen och energiministern ta tag i energiproblemet och med största skyndsamhet lösa det. Man borde betrakta Sverige som ett land och ta bort de fyra zonerna och ha ett pris för alla invånare som då också borde bli mindre än det höga priset som Sydsverige drabbas av idag. Vi i södra Sverige har inte 5-6 gånger högre löner eller pensioner än norrlänningarna. En liten differens på priset skulle kunna motiveras beroende på ledningsnätet, men inte en prisskillnad på 600 procent.

”Tänk om norrlänningarna hade fått betala 5-6 gånger högre priser på varor och produkter som produceras i Sydsverige, då hade dom nog reagerat.”

Man måste få fart på att snabbt bygga ut ledningsnätet söderut till södra Sverige, samt att acceptera och påskynda nybyggnaden av kärnkraften. Man borde kanske bryta avtalet med NordPool och sätta ett mer enhetligt elpris i hela Sverige. För vi bor väl i ett och samma land? Tyvärr är dom förnyelsebara energialternativen alldeles för väderberoende och ger ingen el då den verkligen behövs. Nuvarande förhållande kommer annars att knäcka både medborgarnas och företagens ekonomi här i södra landet. Tänk om norrlänningarna hade fått betala 5-6 gånger högre priser på varor och produkter som produceras i Sydsverige, då hade dom nog reagerat.

Jag vill på detta sätt vädja och uppmana regeringen till att omgående besluta om snabba åtgärder för att lösa elproblemet. Det samma gäller drivmedelspriserna. Här bör beskattningen tillfälligt ta bort eller i varje fall sänkas ordentligt, då den annars kommer att väsentligt påverka hotell- och servicenäringen i hela Sverige. Jag har full förståelse för att vi har ett mycket speciellt läge i dag, men åtgärderna kan ju vara tillfälliga, det har fungerat förr.

Klasse Gustavsson

Annons
Annons
Annons
Annons