Skapelsetid – hopp och handling tillsammans med skapelsen
Detta är ett uppdrag vi alltid har men som uppmärksammas lite extra under en period varje höst, närmare bestämt från 1 september – 4 oktober. I år är temat Hopp och handling tillsammans med skapelsen.
Det här ansvaret gäller förstås alla människor, men ur ett kristet perspektiv har vi att verka som goda förvaltare av Guds skapelse och den biologiska mångfald som ryms i den. Att uppmärksamma Skapelsetid är ett sätt för kyrkorna att medvetandegöra detta ansvar genom gudstjänster och andra samlingar– och gärna ekumeniskt!
Här i nordöstra Skåne är det klart att några kyrkor kommer att uppmärksamma Skapelsetid, och kanske kan det bli fler. Jag har lovat medverka i Östermalmskyrkan i Kristianstad, Missionskyrkan i Osby och på Ekumeniskt möte i Vittsjö.
Miljö- och klimatkrisen har inte bara tekniska och naturvetenskapliga sidor. Här väcks också andliga frågor om livets mening och vad det är att vara människa. Hållbarhetsexperten Gustave Speth har sagt:
”Jag trodde att de viktigaste miljöproblemen var förlusten av biologisk mångfald, ekosystemens kollaps och klimatförändringen. Jag trodde att med 30 år av god vetenskap skulle vi kunna hantera de problemen. Men jag hade fel. De främsta miljöproblemen är själviskhet, girighet och apati. För att hantera dem behöver vi en andlig och kulturell omställning. Vi vetenskapsmän vet inte hur man gör det.”
Nu gäller det att förmedla ett hopp som har en fast grund, men som också syns praktiskt i vårt sätt att leva. Det är hopp och handling tillsammans med skapelsen.
Bo Olsson
Medlem i Östermalmskyrkan, God jord- kristna för miljö och rättvisa, Fridays For Future och Kristianstads FN-förening.
”Det här ansvaret gäller förstås alla människor, men ur ett kristet perspektiv har vi att verka som goda förvaltare av Guds skapelse”