Skyddar svenska domstolar allmänheten mot förgiftning?

Svaret blir direkt nej. Domstolarna skyddar inte allmänheten och det blev extra tydligt efter hovrättens dom 2022 angående förgiftningen med PFAS av medborgare i Ronneby i Blekinge.
Vattenvård • Publicerad 31 januari 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Andreas Vos.
Andreas Vos.Foto: Andreas Vos

Människor som druckit kommunalt dricksvatten blev förgiftade av PFAS ifrån brandskum som använts i decennier vid övningar på flygfält som sedan kontaminerat kommunalt dricksvatten.

Vad är PFAS?

Det är vår tids PCB och DDT, en grupp på över 4 700 kemikalier kallade högfluorerade. Flera av PFAS-ämnena verkar vara icke nedbrytbara i naturen. PFAS-ämnen är ännu mer svårnedbrytbart än PCB och DDT.

Vilka hälsorisker finns med PFAS?

PFAS ämnen lagras i levern, njurarna och i blodet och ger oss cancer. Det ger också skador på vår reproduktionsförmåga, hormonsystem och cellfunktioner. Allvarliga risker för fosterskador finns också. Forskningen är bara i början av att förstå vidden av alla dessa ämnen och hur farliga de egentligen är.

Risk för att drabbas av framtida skada utgör emellertid inte en fysisk personskada enligt hovrätten, i domen från 2022.

Hovrätten konstaterar vidare att de höga halter PFAS som uppmätts i kärandenas blod visserligen innebär en förändring av deras kroppar. Hovrätten anser däremot inte att kärandena har förmått bevisa att förändringen i sig utgör skada på kroppen.

Kjell Andersson
Kjell AnderssonFoto: Havsresan

År 2018 slår Högsta domstolen fast, ”Dricksvatten ska ses som en produkt”. Domen ökar möjligheterna för dem som drabbas av undermåligt dricksvatten att få skadestånd, men med domen 2022 i Ronneby går man helt emot sin tidigare dom.

Härmed kan man argumentera att efter hovrättens beslut att det är fullt lagligt att förgifta den svenska befolkningen sakta över tid tills dom får cancer och kanske avlider av förgiftningen.

Miljöbalken Försiktighetsprincipen 2 kap. 3 § har tydligen upphört att gälla?

”Det kanske är hög tid att svenska folket sätter ned foten och säger ifrån hur framtiden ska se ut, så att vi kan skydda oss själva och vår natur ifrån förgiftning.”

Härmed kan hovrättens existensberättigande anses vara förverkad då dom inte längre skyddar allmänheten ifrån förgiftning.

Svensk vattenvård fungerar inte.

I dagsläget finns ingen statlig nationell övergripande databas för att lägga in pågående utsläpp till våra vatten. Därmed finns det heller ingen övergripande tillsyn av svenska avrinningsområden för att skydda medborgarna och naturen ifrån förgiftning.

Lagstiftning för att skydda allmänheten ifrån förgiftning fungerar inte längre!

Ska vi medborgare i landet Sverige tillåta oss genom domstolarna att bli sakta förgiftade till döds över tid och att ingen fälls för brotten?

Ska vi tillåta att det inte finns någon översyn eller kartläggning av vårt vatten för att skydda oss mot förgiftning?

Det kanske är dags att vakna upp!

Har det gått så långt att vi själva måste ut på gator och torg och protestera för att sunt förnuft ska råda i landet?

Enligt den svenska regeringsformen utgår all makt ifrån det svenska folket. Det kanske är hög tid att svenska folket sätter ned foten och säger ifrån hur framtiden ska se ut, så att vi kan skydda oss själva och vår natur ifrån förgiftning. För våra politiker och tjänstemän verkar inte klara av att göra det jobbet i dagsläget.

Andreas Vos

Kjell Andersson

Swedish Coast and Sea Center

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.