GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Söndre klack behöver betande djur

Replik på “Tillåt inte betesdjur på Söndre klack” 24/9 av Degebergavän.
Flora • Publicerad 3 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sandnejlika på Söndre klack, Degeberga.
Sandnejlika på Söndre klack, Degeberga.Foto: Christer Neideman

Degebergavän har sett att Söndre klack (Sockertoppen) har ”unika avsatser” där korna går och tycker att betet borde förbjudas. Det är bra att Degebergavän vill skydda naturen, men i detta fall skulle ett stoppat bete bara innebära att den sällsynta och unika sandstäppsfloran långsamt men säkert skulle förvinna.

”Slutresultatet skulle så småningom bli att det öppna vackra beteslandskapet skulle bli en skog.”

Avsatserna är faktiskt skapade av kornas vandringar längs kullens sidor. De känsliga växterna till exempel sandnejlika och tofsäxing är beroende av kalkhaltig sand, som kommer upp till ytan just genom djurens tramp längs kullens avsatser. På slät mark lakar regnet i stället ut kalken och sanden blir surare, vilket gör att andra arter kommer att konkurrera ut sandstäppsfloran helt.

Om man förbjuder betet skulle alltså de sällsyntaste och mest skyddsvärda växterna försvinna och konkurreras ut av vanliga gräs och andra mer snabbväxande och högväxande arter.

Och slutresultatet skulle så småningom bli att det öppna vackra beteslandskapet skulle bli en skog där kullen Söndre klack knappast ens går att se.

Christer Neideman, Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.