Styret står för plakatpolitik och pajkastning – inte lösningar

Det högerkonservativa SD-M-KD-styrets hantering av Evenemangsstranden sätter fingret på deras tvivelaktiga och taffliga kommunikationsförmåga.
Evenemangsstranden • Publicerad 26 januari 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulrika Tollgren, Socialdemokraterna Kristianstad.
Ulrika Tollgren, Socialdemokraterna Kristianstad.Foto: Tommy Svensson

Evenemangsstranden och Åhus Beach AB är två olika frågor som kräver helt olika ageranden. För att stärka Kristianstads kommuns destinationsprofil anlades för cirka 15 år sedan en konstgjord evenemangsstrand på den del av stranden som blivit ett sunkhål efter hamnens utbyggnad. Där fanns en trevlig camping men strandens stillastående pölar var knappast Åhus stolthet.

De “nej” som det högerkonservativa styret hänvisar till från både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen faller direkt tillbaka på kommunens egen gällande detaljplan över området. Dessa instanser måste neka eftersom kommunens detaljplan inte medger något annat. Det är just därför som vi socialdemokrater föreslagit att kommunstyrelsen ska ge byggnadsnämnden i uppdrag att ta fram en ny detaljplan som ger evenemangsstranden förutsättningar och möjligheter att utvecklas i den riktning som var anledningen till att investeringen prioriterades. Kristianstad har investerat ett antal miljoner i anläggandet av stranden och det är ynkligt om vi inte ens bemödar oss att försöka hitta lösningar.

På Anders Tells (S) initiativ skickade det tidigare kommunstyret gemensamt över partigränserna ett brev till regeringen angående strandskyddsproblematiken. Bland annat om möjligheten att kunna medge temporära dispenser. Jag fick via lördagens tidning reda på att det nuvarande styret tänkte skicka brev igen. Samma brev. Utifrån den ovilja som styret visar känns det skickade brevet mest som plakatpolitik för att inte tappa ansiktet.

”Värna goda samtal för kommuninvånarnas bästa i stället för pajkastning via Kristianstadsbladet!”

Oförmågan att kommunicera är ett signum för såväl det högerkonservativa styret som för det tidigare Alliansstyret. Fristorpsskolan är ett olyckligt exempel på när ett internt problem kommuniceras via media i stället för att lösas av berörda gruppledare.

Oförmågan att kommunicera är extra tydlig när det gäller relationen till Åhus Beach AB, som årligen engagerar tusentals barn och ungdomar. Åhus Beach AB genomför både handboll och fotboll på stranden. Företagare driver verksamhet på kommersiella grunder, det borde M-SD-KD-styret inte vare emot? 2022 gav Beachhandbollen 650 000 kr tillbaka de lokala föreningar som hjälpte till under evenemanget.

Åhus Beach AB verksamhet berör byggnadsnämnden, kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsens ansvarsområde. Sluta prata förbi varandra och möts. Bjud in företrädare för Åhus Beach till ett möte med berörda politiker och tjänstepersoner. Kanske leder samtalen till en kompromiss, eller åtminstone att parterna kan förstå vad det är som man inte är överens om. Förutsättningarna behöver redas ut för att även evenemang med andra intressenter ska bli möjliga på stranden.

Camilla Palm, ta ansvar för att byggnadsnämnden får i uppdrag att ta fram en ny detaljplan för evenemangsstranden. Bjud också in Åhus Beach AB för en konstruktiv dialog. Värna goda samtal för kommuninvånarnas bästa i stället för pajkastning via Kristianstadsbladet!

För Socialdemokraterna

Ulrika Tollgren (S), Oppositionsråd

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.