Annons

Svenska kraftnät och den stora elblåsningen av kunderna

SVK:s (Svenska kraftnät) rörelseintäkter 2023 var strax under 50 miljarder kronor varav flaskhalsinkomster, elprisskillnader mellan elområderna SE1 till SE4 var 30 miljarder kronor.
Elmarknaden i Sverige • Publicerad 1 september 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten förklarar Svenska kraftnäts drivkrafter till att inte öka överföringskapaciteten av el mellan norr och söder, vilket innebär högre priser för Skåningarna.
Skribenten förklarar Svenska kraftnäts drivkrafter till att inte öka överföringskapaciteten av el mellan norr och söder, vilket innebär högre priser för Skåningarna.Foto: Johan Nilsson/TT

Transmissons rörelseintäkterna, elöverföring, en av SVK:s huvudroller var bara 2, 7 miljarder kronor (5,4 procent). Flaskhalsinkomsten står för 60 procent av SVK:s rörelseintäkter.

Alla dessa miljarder har vi elkonsumenter betalat. Sydvästlänken som skulle sänka elpriset i elområde 4 och som SVK började bygga 2012 och som skulle vara klart 2017 och skulle öka överföringskapaciteten med 1 200 megawatt. Driftstarten sköts upp 26 gångar och med 4 år. Det är HVDC-tekniken (tekniken för överföring av likströmmen i Sydvästlänken) som SVK genom inkompetens vid inköp och genomförande ännu inte fungerar. Den klarar bara 800 MW (megawatt).

Annons

En annan märklig roll som SVK har är att man kan öka sina flaskhalsinkomster, genom att avsiktligt inte till fullo genomföra beslutade elöverföringar norr till söder och/eller försena projekt som just Sydvästlänken.

Det finns sex HVDC elöverföringar för export/import och alla dessa klarar full effekt 100 procet, inte bara 66 procent. Var själv involverad på ett hörn i HVDC utbytet till Gotland för några år sedan, några avbrott blev det men fungerar med full effekt 100 procent. Tur för Gottlänningarna att SVK inte var inblandade, 4 år utan el.

SVK:s flaskhalsinkomster 2023 mellan SE3 och SE4 var drygt 8,1 miljarder kronor (27 procent). SVK uppger också felaktig maximal överföringseffekt, 7 300 MW mellan SE2 och SE3.

Vintern 2022- 2023 överskreds effekten med några hundra MW under långa perioder och vintern 2023-2024 överskreds maxeffekten med över 800 MW, upp över 8 100 MW, i hundratals, kanske tusentals timmar. SVK påverkar även här avsiktligt elprisskillnaden mellan SE2 och SE3 därmed ökar sina flaskhalsinkomster.

SVK:s motsvarighet i Finland Energiavirasto skriver, ”läser de facto SVK:s egen beskrivning som ett erkännande att SVK inte har fullgjort sina lagliga skyldigheter och genom detta visar ”brist på respekt i fråga om tillämpningen av det europeiska regelverket”. I klartext anser den finländska tillsynsmyndigheten förtroendet vara förverkat. I fråga om transmissionen mellan Finland och SE3 (Fenno-Scan-kablarna) nämner Energiavirasto att SVK sedan mars 2021 ensidigt har begränsat överföringskapaciteten 1 400 MW från den finländska sidan till noll eller nära det, och detta utan stöd av något undantag”.

Även detta visar att SVK avsiktligt försöker upprätthålla ett högre elpris i SE3 än i SE2, även SE1, och därmed också i SE4. SVK:s flaskhalsinkomster 2023 mellan SE2 och SE3 var strax över 12 miljarder kronor (40 procent).

SVK kommer inte att förstärka elöverföringen från norr och söderut inom överskådlig tid och då samtidigt förlora enormt stora miljardbelopp i flaskhalsinkomster. Jag hittar inte i SVK:s framtidsplaner några större projekt norr-söder, utan bara öst-väst utbyggnad som kanske behövs och som därmed inte heller påverkar SVK:s flaskhalsinkomster. SVK:s dubbelroll som utförare av elöverföringar och samtidigt inkomsttagare av flaskhalsinkomster måste i det kraftigaste ifrågasättas.

Lars Persson

Bjärnum

”SVK kommer inte att förstärka elöverföringen från norr och söderut inom överskådlig tid och då samtidigt förlora enormt stora miljardbelopp i flaskhalsinkomster.”
Annons
Annons
Annons
Annons