Sverige alltid bäst i test?

Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag förra veckan kollade tv-nyheterna och även läste i pressen, att svenska covidstrategin visade sig ändå vara bäst!
Covidstrategi • Publicerad lördag 05:00
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, blev ansiktet utåt för den svenska covidstrategin.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, blev ansiktet utåt för den svenska covidstrategin.Foto: Lars Schröder/TT

Oj, vilket skryt och självberöm! Undrar vad den italienske Stockholms ambassadören Mario Cospito hade ansett om detta uttalande?

Redan i början av pandemin, den 11/3-2020, uttryckte han sig ungefär så här på en pressträff i Stockholm. Han riktade sig då till Anders Tegnell (FHM) och regeringen:

”Det här är inte en fotbollsmatch – där supportrarna hejar på sina respektive lag. Det här handlar om en global och gemensam utmaning för att garantera allas hälsa”.

Ambassadör Cospito tyckte nog att svenska politiker och att FHM var barnsliga(?) och verklighetsfrämmande i sammanhanget.

I Sverige infördes så kallade ”rekommendationer” istället för bestämmelser. Det ansågs väl mer demokratiskt med ”rekommendationer” i Sverige på 2000-talet?

Var strategin lyckad? Vi har ju trots allt minst 23 000 dödsoffer, enligt FHM:s januaristatistik 2023. De övriga nordiska ländernas siffror ligger betydligt lägre.

När jag skrev en insändare i tidningarna om pandemin den 14/2-2022, då låg dödssiffrorna på cirka 16 100.

Runt den 14/1 2023 (det vill säga elva månader senare) låg dödssiffrorna på cirka 23 000 i Sverige, enligt FHM. I skrivande stund är dödssiffrorna cirka 23 775.

Det betyder cirka 7 500 döda i covid på knappt ett år. Är det inte många? Är det verkligen en lyckad covidstrategi? Det kan man faktiskt fråga sig.

Att kanske Sverige lyckades något bättre än många andra europeiska länder beror på att svenskarna generellt följde ”rekommendationerna” (reglerna) bra.

Dessutom är vi inte heller så särskilt tätbefolkade. Det finns fortfarande obefolkade och fria ytor ”i Sveriges avlånga land”.

Och svenskarna är även generellt positiva till vaccinering som startade någon gång 2021. Vi har visst en covidvaccineringstäckning på cirka 85-88 procent.

”Det viktigaste för våra politiker var väl att näringslivet och ekonomin ändå klarade sig ganska hyggligt under denna besvärliga pandemitid?”

I Tyskland exempelvis demonstrerade under brinnande pandemi (2020/21) flera gånger tiotusentals medborgare mot restriktioner och covidvaccinering i centrala Berlin.

Liknande omfattande demonstrationer mot restriktioner, karantän och covidvaccinering förekom även i Paris, Wien och i flera andra huvudstäder i Europa.

Många demonstranter blev samtidigt allvarligt smittade under dessa demonstrationer, enligt tysk press. Inte så överraskande!

Så det var inte bara strategin som var bra. Det var det svenska folket som anpassade sig någorlunda bra till ”rekommendationerna” och pandemikarantänen, anser jag.

Heja, det svenska folket! De är i alla fall generellt väldig lydiga och väluppfostrade.

Därför lyckades den svenska covidstrategin bra (”bäst”?).

Ni borde nog berömma svenskarnas positiva agerande och goda uppförande under pandemin i medierna/pressen nästa gång.

Det viktigaste för våra politiker var väl att näringslivet och ekonomin ändå klarade sig ganska hyggligt under denna besvärliga pandemitid?

De var i alla fall nöjda med att samhället kunde hållas så öppet som möjligt under pandemin.

C-G Pernbring

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.