Sveriges monarki är i högsta grad demokratisk
Monarkin är strikt underställd grundlagen, som författas och förändras av våra demokratiskt valda riksdagsledamöter. Monarken har ingen politisk makt och agerar endast inom de ramar demokratin har satt.
Att påstå att monarki och demokrati skulle vara motsatser missar en central poäng: den svenska monarken fungerar som en symbol för nationell enhet och kontinuitet, oberoende av partipolitik. Monarkin representerar hela folket, vilket bidrar till stabilitet och enighet, snarare än att skapa polarisering, något en vald president riskerar att göra genom att representera specifika politiska strömningar.
Argumentet att en stat måste byggas ”underifrån” och inte ”ovanifrån” genom en monarki är förenklat. Sveriges statsskick är en produkt av demokratiska beslut, där monarkin har en strikt ceremoniell roll. Det är folkvalda institutioner som riksdag och regering som bär den reella makten, medan monarken är helt utan politiskt inflytande. Att påstå att monarken skulle förtrycka folket eller ha någon form av politisk makt är en missuppfattning av hur systemet fungerar.
Det är lätt att avfärda monarkin som en ”lukrativ affärsidé”, men det vore att bortse från dess djupa historiska och kulturella betydelse för Sverige. Monarkin erbjuder en symbol för nationell samhörighet och kontinuitet, vilket bidrar till stabilitet under perioder av politisk oro. Istället för att se på monarkin som en källa till privata privilegier, bör vi betrakta den som en symbol för hela nationen och en roll som uppskattas både nationellt och internationellt.
Vad gäller påståendet om kungens makt är det viktigt att understryka att Sveriges kung inte har någon formell makt. Hans roll är strikt ceremoniell och symbolisk, och allt styre av landet sker genom de demokratiskt valda representanterna. Monarken påverkar inte landets politik, och att antyda att kungen har mer makt än tidigare är en kraftig överdrift.
Slutligen, att påstå att rojalister står för ett antidemokratiskt samhällssystem är inte bara oriktigt, det är också en anklagelse som saknar grund. Om man skulle följa Per Anderssons analys skulle 89 procent av befolkningen vara antidemokrater, eftersom de inte stödjer en republik. Stödet för republik är dessutom det lägsta på 20 år, och stödet för monarkin är starkt och stadigt. Det visar att monarkin är uppskattad som en del av vårt demokratiska system, snarare än ett hot mot det.
Monarkin är alltså en produkt av vår demokrati. Dess existens och framtid vilar på ett brett folkligt stöd, och dess roll som symbol för nationell enhet och kontinuitet fortsätter att vara en central del av det svenska samhället.
Stefan Holmström
Ordförande
Joel Petersson
Styrelseledamot
Marie-Louise Hänel Sandström
Andre Vice Ordförande och Riksdagsledamot
Rojalistiska Föreningen
”Monarkin är alltså en produkt av vår demokrati. Dess existens och framtid vilar på ett brett folkligt stöd”