Annons

Titta på kvaliteten – inte bara på prislappen

Vad är billigt och vad är dyrt? Ja det kan man fråga sig! Där kan uppfattningar gå isär.
Lågprissjuka • Publicerad 4 november 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Titta på kvaliteten, inte på prislappen, uppmanar skribenten.
Titta på kvaliteten, inte på prislappen, uppmanar skribenten.Foto: Annika af Klercker / SvD / TT

Jag har arbetat med herrkläder i 50 år, dels med egen butik i 27 år, fyra år i ett danskt miljardföretag och resterande år i ett av Sveriges större textilföretag. Jag har arbetat med allt från världsledande exklusiva klädmärket från Italien till riktig lågprisproduktion i Bangladesh. Jag besitter alltså bred kunskap i hur verkligheten ser ut!

En kunskap som självklart inte konsumenter besitter, men som är intressant att förmedla!

Annons

Av någon anledning när man möter folk, så är kläder ett intressant ämne och om vi då koncentrerar detta till Kristianstad City, så har, påstår jag, alla en uppfattning om vilka butiker som är dyra och vilka som är billiga. Alla har en syn på detta som alls inte stämmer med min, baserad på kunskap om hur verkligheten är! Vi pratar nu om herrkläder som är mitt gebit. De två kvarvarande privatägda kända herrbutikerna i staden, som marknadsför och säljer kända varumärken, är de billigaste butikerna som säljer herrkläder!

”Jag har i hela mitt vuxna liv haft en filosofi: köp hellre varannan gång och köp kvalitet.”

När jag berättar detta för folk, tror dom att jag ljuger. Nej det är sanningen. Om man köper till exempel en Stenströmsskjorta eller Gant på hörnan, eller en Lacoste på Västra Storgatan, så är butikens påslag på varan bara hälften och ibland en tredjedel av vad de så kallade lågprisbutikerna på andra hörnen har på sina importer från bland annat Bangladesh (barnarbete?). Märkesbutiker betalar höga inköpspriser för att erbjuda kvalitet och kan därmed inte lägga på skyhöga påslag! Skulle man haft samma pålägg som de så kallade lågprisbutikernas har, då skulle Stenströmsskjortan kosta minst 2 500 kronor och Lacostepikén 1 700. Detta är sanningen, kan jag lova!

Jag har i hela mitt vuxna liv haft en filosofi: köp hellre varannan gång och köp kvalitet, det gäller kläder, skor med mera. Hade fler konsumenter resonerat så, hade vi haft ett bredare sortiment i våra butiker av kvalitetsvaror, i stället för all massproduktion av skräpvaror. Jag påstår med ackuratess att ni som tror ni handlar billigt, ofta är lurade!

Om man köper en vara som är värd 100 kronor och betalar 50 kronor, då är det billigt. Men om man betalar 150 kronor, då är man lurad! Det finns väl ingen anledning till att vi i ett välfärdsland skall köpa varor till U-landspriser? Nej titta på kvalitet, inte bara på prislappen!

Roger Hildebrand

Annons
Annons
Annons
Annons