Trams och undergivenhet inför påhittad rasism

I härvarande tidning kunde vi nyligen läsa att museichefen Henrik Borg vid Regionmuseet i Kristianstad avlägsnat en skolplansch från en permanent utställning.
Utställning • Publicerad 12 januari 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi, något äldre, som upplevt den gamla skolan med planscher enligt ovan, känner oss inte mera rasistiska på grund härav”, skriver debattören. Museichefen menar däremot att planschen är olämplig och inte kan stå okommenterad i utställningen.
”Vi, något äldre, som upplevt den gamla skolan med planscher enligt ovan, känner oss inte mera rasistiska på grund härav”, skriver debattören. Museichefen menar däremot att planschen är olämplig och inte kan stå okommenterad i utställningen.Foto: Privat

Utställningen byggdes för cirka 20 år sedan, och handlar om skolans historia, vilken bland annat illustreras med ett par gamla skolplanscher. Planschen ifråga ska uppenbarligen illustrera siffran 8, vilket görs på olika sätt, bland annat med åtta svarta barn ridande på en ko. ”Barnen var till och med målade med svart färg!” enligt den från Göteborg nedresta och klagande besökaren Karin Andersson.

Trams! Denna skolplansch uppfattades av henne som olämplig och rasistisk och anmäldes till personalen, som sedan förde det vidare till ledningen, med angivit resultat. Hon klagar också på avsaknaden av förklarande text. Varje sunt och logiskt tänkande besökare, utan egenfabricerade rasistfantasier, ser att planschen illustrerar siffran åtta, och det torde inte behövas förklaras, ens i en lågstadieklass. Vad skulle man skrivit, enligt Karin Andersson, om barnen varit vita istället, eller om kon varit av rasen SLB på den aktuella planschen, och därför delvis målats med samma färg, som de kritiserade barnen.

”Häng tillbaka planschen och låt oss påminnas om den gamla skolan, utan fullständigt omotiverad censur, som överhuvudtaget inte hör till saken.”

Uppenbarligen tillhör den klagande besökaren, den kategori, som jämnt tyngs av egenfabricerade konspirationsteorier, och som med hjälp av dessa, tror sig kunna förändra världen, på ett enligt henne, positivt sätt. Att den som tillskapat planschen haft ett helt annat syfte med densamma, är helt klart, och den visar därför, på ett realistiskt sätt, den gamla folkskolans inlärningsmetoder, något som museet har som uppgift att påminna oss vanliga medborgare om. Detta, utan att förändra den verklighet, som då rådde.

Att nu museichefen reagerar och tar bort planschen, i anledning av en omotiverat konspiratoriskt tänkande besökare, synes ungefär lika undfallande som när statsministern träffar Erdogan i Nato-frågan. Nej, häng tillbaka planschen och låt oss påminnas om den gamla skolan, utan fullständigt omotiverad censur, som överhuvudtaget inte hör till saken. Vi, något äldre, som upplevt den gamla skolan med planscher enligt ovan, känner oss inte mera rasistiska på grund härav, oaktat Karin Anderssons farhågor och museichefens omotiverade reaktion.

Olle Nilsson, opolitisk sanningssägare