Annons

Tryckande hetta för arbetstagare

Sommaren är äntligen här och med den kommer den efterlängtade värmen. Men allt är inte frid och fröjd när det gäller värme. Vi får ständigt påminnelser om att inte lämna hundar och barn i varma bilar, och vi har till och med sett hur sidorutor har krossats för att rädda dem från den farliga hettan.
Arbetsmiljö • Publicerad 16 juli 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är inte bara hundar som vantrivs i varma bilar.
Det är inte bara hundar som vantrivs i varma bilar.Foto: Eeg, Jon

Men det finns en grupp som tycks ha blivit bortglömda när det kommer till svalka under heta dagar – chaufförerna som arbetar för det amerikanska företaget UPS! Kan ni ens föreställa er det? Ett stort internationellt företag som sträcker sig över nästan hela världen har inte ens luftkonditionering i sina standardiserade bilar. Är det verkligen möjligt?

Tyvärr är det precis så illa som det låter. I det stora landet i väst blev AC en standard i bilar mycket tidigare än här i Europa. Redan på 1960-talet hade i princip alla bilar från USA AC som alternativ. UPS, som grundades 1919 under namnet United Parcel Service (UPS), verkar inte ha gjort några tekniska framsteg sedan före andra världskriget, åtminstone inte när det kommer till arbetsmiljön i deras ”fina” bilar.

”Kanske borde vi till och med uppmana att krossa glaset för UPS-chaufförer? Rädda dem medan du kan, för det verkar som att UPS inte kommer att göra det.”
Annons

Det otroliga är att många UPS-chaufförer tvingas köra med dörrarna öppna i ett desperat försök att motverka den tryckande hettan inne i bilarna. Men vad händer med trafiksäkerheten när dörrar och fönster, som utgör en viktig del av fordonsstrukturen, inte är ordentligt stängda? Det finns talrika framrutor som vittnar om hur hårt ett stenskott kan slå. Och bucklor på motorhuvar och sidor på bilar visar tydligt vad som kan hända när föremål kolliderar med bilar i hög hastighet.

Så i sommar, när du njuter av den svala brisen från din egen luftkonditionerade bil, kom ihåg att vi alla förtjänar att känna den komforten. Särskilt när man arbetar i värmen och inte har möjlighet att välja att ligga på stranden eller i skuggan. Kanske borde vi till och med uppmana att krossa glaset för UPS-chaufförer? Rädda dem medan du kan, för det verkar som att UPS inte kommer att göra det. Det är hög tid för dem att uppdatera sina standarder från det föråldrade läget som rådde när företaget grundades 1919.

Gustaf Järsberg

Annons
Annons
Annons
Annons