Utgifterna växer – men pensionerna står och stampar
Flera vanliga vardagsutgifter har ökat under höst och vinter. Bensinpris, livsmedelskostnader men framför allt elpriserna. I Skåne var det rörliga elpriset runt jul drygt fem gånger högre än vid samma tid för ungefär ett år sedan. Kraftiga prisökningar på el drabbar alla hushåll.
I Norge och flera andra europeiska länder väntas statliga stöd för att mildra hushåll och företags påverkan av höga elpriser. Då en stor del av elräkningen består av skatt bör Sveriges regering också överväga en tillfällig minskning av skatterna på elräkningen.
De allra flesta pensionärer har lägre inkomst än de som arbetar, marginalerna är mindre och prisökningar gräver djupa hål i plånboken. Pensionen höjs något 2022 men hänger inte med de ökande levnadskostnaderna.
”Redan före den senaste tidens ökande priser var det en av fem vuxna i Sverige som gav ekonomiskt stöd till sina äldre anhöriga.”
Redan före den senaste tidens ökande priser var det en av fem vuxna i Sverige som gav ekonomiskt stöd till sina äldre anhöriga. Det krävs mer än tillfälliga åtgärder som skattelättnader eller olika statliga tillägg för att åstadkomma tryggare och högre pensioner.
Den sjunkande tilliten till pensionssystemet behöver åtgärdas så att förtroendet för systemet kan återupprättas. Våra politiker måste agera när brister uppstår och vara beredda att göra insatser i alla delar av systemet.
Vi i SPF Seniorerna anser att pensionssystemet i sin helhet måste ses över. Avsättningarna till allmän pension måste förstärkas och komma både dagens och framtidens pensionärer till del.
Knut Sigander, distriktsordförande SPF Seniorerna Skåne