GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vad är vikten av att till varje pris få bränna Koranen?

89 år har gått sedan nazisternas bokbål i Tyskland. Att bränna böcker är inte förenligt med ett civiliserat samhälle.
Friheter • Publicerad 13 maj 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bokbål av otysk litteratur i Berlin i maj 1933.
Bokbål av otysk litteratur i Berlin i maj 1933.Foto: TT

Goebbels ministerium distribuerade listor på misshagliga böcker eller författare som skulle rensas ut ur universitetsbiblioteken. Resultatet blev de ökända bokbålen vid Tysklands universitet den 10 maj 1933. Partifunktionärer, studenter och professorer höll tal om att skydda den tyska kulturen samtidigt som misshagliga böcker brändes på bål. SA-män hjälpte villigt till att slänga böckerna på bålet.

”Bokbålen har för både samtid och för eftervärlden kommit att bli själva sinnebilden för nazisternas övergrepp mot den fria tanken.”

Bokbålen har för både samtid och för eftervärlden kommit att bli själva sinnebilden för nazisternas övergrepp mot den fria tanken. Utanför Humboldtuniversitetet i Berlin talade Goebbels själv. Hans tal ger en ganska bra rundmålning av vilka de idémässiga fiender som skulle bekämpas var, här är tre exempel:

”Mot klasskamp och materialism, för folkgemenskap och idealistisk livsföring! Jag överantvardar åt lågorna Marx och Kautskys skrifter. Mot själsupplösande överskattning av driftlivet för människosjälens del! Jag överantvardar åt lågorna Sigmund Freuds skrifter. Mot litterärt förräderi mot världskrigets soldater, för uppfostran i försvarsmedveten anda! Jag överantvardar åt lågorna Erich Maria Remarques skrifter.” Utdrag av professorn vid försvarshögskolan Lars Ericson Wolkes bok, Josef Goebbels, en biografi.

Ovanstående kanske kan vara en tankeställare till de politiker, kulturpersonligheter och övriga som framhärdar hur viktigt det är att till varje pris bränna Koranen i särskilt utsatta områden, som knappast kan vara förenligt med ett civiliserat samhälle.

Uno Ahlin, Osby

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.