Annons

Vad gör de styrande i regionen för att vården ska fungera?

En patient döv på ena örat och med en svår öroninflammation på det andra som har nedsatt hörsel efter en tidigare cytostatikabehandling, försöker få en tid hos en läkare.
Vård • Publicerad 15 december 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Situationen i dagens sjukvård ökar risken för vårdskador.
Situationen i dagens sjukvård ökar risken för vårdskador.Foto: isabell Höjman/TT

Patienten kontaktar vårdcentral, som inte har några läkartider. Kontaktar öronmottagningen som inte kan erbjuda någon läkartid. Försöker dagen efter och erbjuds en tid på vårdcentralen hos en sjuksköterska. Väl här hämtas en läkare, hyrdoktor, som undersöker och skriver ut medicin. Patienten får en återbesökstid för att rensa i örat. Återkommer efter ett antal dagar och får träffa en ny hyrläkare. Denne suger ur örat under stor smärta för patienten och tar en liten tång för att ta bort flock i hörselgången. Detta flock visar sig vara patientens trumhinna vilket orsakar att patienten nu är helt döv på båda öronen!

Detta är endast en av alla vårdskador som orsakats av dagens sjukvård, eller rättare sagt situationen i dagens sjukvård. Dålig arbetsmiljö, personalflykt med mera. Läkare som hellre jobbar som hyrläkare än att ta ansvar för återkommande patienter, som sviker kollegor med fasta tjänster för högre löner, mer ledighet och att slippa ta ansvar.

Annons

Sjukvården som ständigt beläggs med sparkrav och i stället för att dra in på nybyggnader och alla onödiga möten drar in på personalen i den patientnära vården. Detta orsakar personalflykt och sjukskrivningar på grund av utbrändhet vilket ytterligare ökar arbetsmängden för resterande personal. Fackförbundens skyddsombud anmäler arbetsmiljöproblem i mängder, några av dessa går vidare till Arbetsmiljöverket som endast ger arbetsgivaren en liten knäpp på näsan vilket inte avskräcker utan allting fortgår. Ingen uppföljning att arbetsgivaren verkligen tar tag i problemen utan om inget händer får facken fortsätta sin kamp.

”Jag har efter 30 års arbete i sjukvården för Region Skåne tappat allt förtroende för politiker, oavsett partitillhörighet, som smilande klappar varandra på ryggen mellan de falska debatterna som visas utåt!”

Jag beundrar all vårdpersonal som kämpar dag ut och dag in med ett leende på läpparna, som inte visar patienterna sin usla arbetsmiljö med en ”belöning” på ett par hundra kronor vid lönerevisionen för väl utfört arbete!

Vad gör de styrande i regionen som enbart utökar sina egna feta lönekuvert, de som är högst ansvariga för att sjukvården i regionen skall fungera?

Jag har efter 30 års arbete i sjukvården för Region Skåne tappat allt förtroende för politiker, oavsett partitillhörighet, som smilande klappar varandra på ryggen mellan de falska debatterna som visas utåt! Tag ansvar alla ni som har möjlighet att förändra, i stort och smått! Kanske kan vi förhindra allt onödigt lidande för patienter som till syvende och sist är dem som vi arbetar för!

Ylva Månsson

Annons
Annons
Annons
Annons