Annons

Vad kostar ”Flygande Jacob”?

November blev kall, vidrig och elak till slut.
Det sista kalenderbladet blev det bittraste.
Mjällby AIF • Publicerad 2 december 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jacob Bergström, en av (minst) tio som lämnar Mjällby och Strandvallen.
Jacob Bergström, en av (minst) tio som lämnar Mjällby och Strandvallen.Foto: Johan Nilsson/TT

Klockan är 14.00 på eftermiddagen onsdagen den 30 november, då fotbollsföreningen Mjällby AIF ger offentlighet åt en misslyckad kontraktsförhandling.

”Vi erbjöd honom ett tre år långt avtal som med Mjällbymått mätt var riktigt bra. När han sedan värderade det anbudet och jämförde med de andra, så visade det sig att vi inte var i närheten”.

Annons

Orden kommer från Mjällby AIF:s sportchef Hans Larsson och handlar om föreningens varumärke Jacob Bergström.

Mjällby AIF hittade honom i division 4 och formade honom till en av allsvenskans främsta anfallsspelare.

Mjällby AIF har ställt upp på den spelare som när han kom var en gråsten i ett alldeles för djupt hav, men som sedan förvandlades till hela Listerlandets ögonsten.

När säsongen avslutades för knappt en månad sedan, så gav Mjällby AIF sin spelare lugn och ro i hopp om en fortsatt tid tillsammans.

Men så blir det nu inte när parterna ej kommit överens.

Mjällby AIF tappar därmed en spelare som är lika förknippad med föreningen som klubbmärket.

Mjällby AIF tappar därmed en spelare som genom sitt ledarskap, sin karisma och sitt sätt att vara entusiasmerar hela sin omgivning.

Mjällby AIF tappar därmed en spelare som säkert bara på egen hand drog extra åskådare till Strandvallen under hösten.

”Antingen är Mjällby AIF:s kontraktserbjudanden till sina nyckelspelare skrivna i chiffer och omöjliga att tyda för spelarna, eller så är inte de avtal som presenterats så bra som klubben vill göra gällande.”

Det är svårt att ta in.

Och någonstans är det fel.

Annons

Mjällby AIF tappar sina två nyckelspelare inför öppen ridå.

Mjällby AIF uppger att de erbjöd den spanska mittbacken Carlos Gracia det ”bästa kontrakt som någon spelare i Mjällby AIF någonsin tittat på”.

Mjällby AIF säger att man presenterat ett treårsavtal åt forwarden Jacob Bergström som ”med Mjällbymått mätt är riktigt, riktigt bra”.

Antingen är Mjällby AIF:s kontraktserbjudanden till sina nyckelspelare skrivna i chiffer och omöjliga att tyda för spelarna, eller så är inte de avtal som presenterats så bra som klubben vill göra gällande.

Någon annan förklaring finns inte när det tog Carlos Gracia ett dygn att välja Djurgårdens IF framför ”det bästa kontraktsförslag som någonsin presenterats i Mjällby AIF” (klubbens egen beskrivning).

Minns Frank Worthington från Premier League, minns Anders Linderoth från Marseille, minns Mats Nordgren från nyblivna SM-vinnarna Öster, minns Garret Kusch från Mechelen, minns Dominigue Kivuvu från Champions League, minns Paval Zavadil från Tjeckien, minns Moestafa El Kabir från Holland, minns Niklas Skoog från Malmö FF, minns Tobias Grahn från danska Randers.

Med andra ord har Mjällby AIF presenterat ett och annat bra kontrakt genom åren.

Någonting stämmer inte på Listerlandet när vi når den 1 december 2022 och Agatha Christies klassiska verk från 1939 ”Ten little soldiers and then there were none” får bäring i all sin kraft.

Jacob Bergströms besked innebär att 10 (!) spelare, sedan slutsignalen i den sista allsvenska matchen mot Djurgårdens IF, meddelat föreningen att de inte längre vill fortsätta spela fotboll i Mjällby AIF.

Fredrik Persson

Annons
Annons
Annons
Annons