Vad ska vi göra med dem?

Det har uppstått en debatt om ordet dom ska ersätta de och dem.
Språkvård • Publicerad lördag 08:00
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varför ska vi skippa två ord i svenska språket?
Varför ska vi skippa två ord i svenska språket?Foto: NORA LOREK / TT

För det första, nån pennvässare har kommit på den ultimata idén att skippa två ord i det svenska språket. Då uppstår ju frågan, varför det? Ibland använder man det ena ordet, och ibland det andra ordet, beroende vilken mening man använder ordet i.

När man pratar med någon ”face to face”, då använder man ju ordet dom. Men om man skriver något, då är det kanske lämpligt att använda de och dem.

”Dom vet ju inte ens vad ordet ”snippa” står för...”

Och i synnerhet är detta en generationsfråga. Vi ska ständigt förnya oss, och det gäller främst det svenska språket. Vi lägger in fler och fler engelska ord i vårt sätt att behandla svenskan. Det blir lite av svengelska här och där. Titta bara i våra butiker:

Sale, 20% discount, final sale, you name it…

Nej, om det nu ska beslutas om orden de och dem ska ersättas av dom, så har jag ett förslag: Låt hovrätten avgöra i frågan! För dom (oops) behöver slå upp i svenska akademiens ordlista vad som gäller. Dom vet ju inte ens vad ordet ”snippa” står för...

Erik Bergström, Stoby

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.