Annons

Vad vet egentligen Märta Stenevi (MP) om ålfiske?

Jag vill precis som de skånska ålfiskarna både värna om miljön och beståndet av ålen.
”Ålahue” • Publicerad 10 december 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Har Märta Stenevi (MP) ens pratat med de svenska ålfiskarna?
Har Märta Stenevi (MP) ens pratat med de svenska ålfiskarna?Foto: Christine Olsson/TT

Men jag blir upprörd när jag läser och hör att Märta Stenevi (MP), just det, språkrör i MP, när hon höjer rösten om att svenska politiker i EU inte håller med om att det svenska ålfisket ska stoppas.

Ursäkta mig, men att Stenvi är upprörd och kallar det för att det är “huvudlöst”. Läs det igen... huvudlöst!

Annons

Vad vet Stenevi om ålfiske och ålen som är en svensk och främst skånsk tradition? Ingenting vill jag påstå! Hon är en populist som gärna vänder sig till miljöaktivister och veganer. En fjant. Eller som man säger i Skåne: “ett ålahue”!

”Hon är en populist som gärna vänder sig till miljöaktivister och veganer. En fjant. Eller som man säger i Skåne: “ett ålahue”!”

Hade Stenevi som riksdagsledamot försökt begripa sig på vad det svenska ålfisket handlar om kunde hon vänt sig till de svenska ålfiskarna. Men, ack nej, hon vet och kan, tror hon.

Jag är inte infödd skåning men jag lever här. Pratat många gånger med den genuina ålafiskaren Hånsa, läst boken Ålevangeliet, varit på ålgille, köpt ål av Hanöbuktens ålafiskare och genom att läsa och begrunda satt mig in i ålfisket genom att ta del av Ålakustens Kulturarvsförening.

Uppenbarligen har inte Märta Stenevi gjort det. Undrar om denna kvinna äter norsk odlad lax som är ett miljöhot mot den levande laxen och som matas med mjöl framställt av sill som vi skulle kunna ha på middagsbordet?

Jag skäms över politiker som bara vill profilera sig och tro att dom har kunskap och kan. Märta Stenvi har jag inget till övers för!

Morgan Wagerfors

Annons
Annons
Annons
Annons