Annons

”Våld mot civila måste fördömas vem som än utövar det!”

Sofia Nerbrand varnar för den polarisering av åsikter i västvärlden som följer med kriget i Mellanöstern, men det är ju precis det du själv bidrar till. Du får det att låta som att hela vänstern, kultursverige och många andra tycker att det är okej med kvinnlig könsstympning, hedersförtryck, gangstervälde, judehat och islamism.
Israel-Palestina • Publicerad 31 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Manifestation mot kriget i Gaza i Hässleholm under den gångna lördagen.
Manifestation mot kriget i Gaza i Hässleholm under den gångna lördagen.Foto: Bella Bryngelson

Alla åsikter är inte lika mycket värda skriver Sofia Nerbrand i sin ledare i NSk 24/10.

Liksom att alla utrikes födda skulle stå för det. Det är lögn. Vi har tidigare uttryckt vad vi och största delen av vänstern, palestinier och svenskar, liksom de flesta andra vi talat med på gator och torg, anser om det som händer just nu i Palestina. Våld mot civila måste fördömas vem som än utövar det!

Annons

Mänskliga rättigheter ska gälla för alla. Se vår insändare 17/10. Det finns krafter både här och internationellt som vill ha fred och försoning, Judar för fred mellan israeler och palestinier är en sådan organisation. Det är bara ett exempel, det finns många fler! Till radioprogrammet Ring P1 ringer dagligen människor som uttrycker en nyanserad syn på konflikten. Varför skriver du inte om det Sofia? Varför luftar du bara dina åsikter om det fåtal som hetsar och sprider hat? De flesta människor stödjer inte det. De kan förstå att i ett demokratiskt land kan nästan vad som helst sägas och skrikas utan att vi andra håller med.

Vi är också rädda för vad som håller på att hända både i Sverige och i världen. Makthunger, pengar och dåliga ledare styr folken där de flesta vill ha fred och frihet. Leva sina liv och se sina barn växa upp utan hat och fiendskap.

Vad som skrivs i tidningen påverkar människor. Media är en maktfaktor och ett filter genom vilket vi får information om världen. Tidningen Norra Skånes redaktion och ledarskribenter är en del av det och har ett stort ansvar för att inte spä på hatet och polariseringen. Området norra Skåne är en liten del av världen, men det är här vi bor. Konflikten i Palestina har en lång historia. En nyanserad analys skulle bidra till en större förståelse av det som händer nu. Det finns goda krafter, ge dem näring i stället för att elda på hatet!

Merete Karlsen

Hilda Bjerstedt

Svar direkt:

Det hade varit på sin plats att Merete Karlsen och Hilda Bjersted åtminstone hade nämnt hur kriget i Gaza och Israel blossade upp denna gång: Terrororganisationen Hamas mördade, skändade och kidnappade utstuderat barn, ungdomar, kvinnor och åldringar i den värsta pogromen i modern tid. Att Israel har rätt att försvara sig och sina civila är självklart. Hamas måste bort från makten för att såväl palestinier och israeler ska kunna få leva i fred och frihet. Det sorgliga är att auktoritära krafter, såsom Hamas och Putin, bara förstår maktspråk. De kommer aldrig sluta förtrycka andra frivilligt. Krig är fruktansvärt, och lidandet i Gaza är förfärligt. Civilbefolkningen måste värnas så gott det går. Men vi kan inte låta terrorister härja fritt, utan ibland måste ett land använda sitt militära försvar. Det bästa vore förstås om intoleranta islamister och andra extremister kunde låta människor med olika tro och traditioner leva sida vid sida, utan att påtvinga andra sina dogmer. Antisemitismen och den ömsesidiga rädslan ”för den andre” förgiftar såväl Sverige som Mellanöstern. Det börjar och slutar med vilka värderingar som dominerar och tillåts i ett samhälle. Och det var just det min ledare handlade om.

Sofia Nerbrand

Politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons