GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Våra pensioner – ”det bidde en tumme”

Då det gäller den senaste debatten om våra pensioner, kommer jag osökt att tänka på den danske författaren H.C. Andersens roman om pojken som gick till skräddaren med ett tygstycke och ville få sytt en kostym.
Procenträkning • Publicerad torsdag 10:00 • Uppdaterad torsdag 10:10
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klyftan mellan den som har mest och den som har minst ökar hela tiden, eftersom priserna ökar lika mycket för båda medan inkomsten inte gör det, konstaterar debattören.
Klyftan mellan den som har mest och den som har minst ökar hela tiden, eftersom priserna ökar lika mycket för båda medan inkomsten inte gör det, konstaterar debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Det ska vi fixa”, sa skräddaren. ”Kom igen om en vecka”. Veckan gick och pojken gick tillbaka, men det fanns ingen kostym. ”Tyget räckte inte, men om du vill så kan jag sy en kavaj”, sa skräddaren. Efter en vecka kom pojken tillbaka. ”Tyvärr, men tyget räckte inte, men det kan nog bli ett par byxor”, sa skräddaren. Så fortgick det och sista erbjudandet var min rubrik, som mycket väl kan användas till dagens debatt om våra pensioner.

Just pensionerna har i år blivit högaktuella och för en tid sedan pågick en hel timmas debatt där man enligt min uppfattning var mer eller mindre överens om att något måste göras för de sämst ställda och nu har man kommit överens om att frågan skall överföras till valdebatten och lösas i samband med valet. Pensionärerna har med andra ord blivit lurade, ty redan då det blev bekant om en höjning, började priserna på många av våra basvaror öka, så köpkraften för enskilde Svensson har och håller på med att minskas dag efter dag. Är det verkligen så illa, att politikerna inte är medvetna om detta? De är ju valda för att stödja oss väljare, men det verkar som att de är ”sig sel nock”.

”Då får vi betala lika mycket för en vara och det innebär att den lågavlönade får svårare och svårare att klara av de ständiga prishöjningarna.”

En fråga som jag debatterat i tidigare är användandet av ordet procent, som ju är största orsaken till att skillnaden mellan fattig och rik blivit större och större efter varje förhandling. Okej, att använda procent är enkel matematik, men eftersom lönerna varierar, så blir skillnaderna mellan högsta och lägsta lön större och större. Ett faktum som inte kan förnekas och det är förvånansvärt att ingen har reagerat tidigare. Om så är fallet är det nog på tiden med en påbyggnadskurs i matematik för de personer som är med och löneförhandlar.

Är det så jäkla svårt att förstå, att 10 procent på 10 000 är avsevärt mindre än 10 procent på 100 000? Detta har fortgått under en ganska lång tid, så 100 000-kronorsgruppen, som då det gäller löner är med och förhandlar, borde vara mer än nöjda. Men är de det? Absolut inte. Fortfarande är man överens om att procent är ett enkelt sätt att räkna och till och med LO:s representanter godkänner detta. Då det gäller prishöjningarna på våra basvaror är det mer jämlikt. Då får vi betala lika mycket för en vara och det innebär att den lågavlönade får svårare och svårare att klara av de ständiga prishöjningarna.

Detta är något som vi måste räkna med så länge vi använder procent i samband med lönehöjningar. Är våra politiker verkligen så dumma? Nej, det tror jag inte. Men så länge det är den rike gruppen som bestämmer, kommer detta rävspel att fortgå.

Torsten Lindell, pensionär

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.