GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vårdförbundet försvarar sjuksköterskas nonchalans

Replik på artikeln ”Sjuksköterska varnades inte vid tidigare vanvård” i Kristianstadsbladet den 27 november, gällande fallet på Allögården.
Allögården • Publicerad 8 december 2021
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Allögården.
Allögården.Foto: Bosse Nilsson

I artikeln framgår att sjuksköterskan, som var ansvarig för 86 åriga Kickans brist på behandling och nonchalans av ett infekterat trycksår, där såväl senor som ben blottlagts.

2017 beslutadet dåvarande arbetsgivare i en annan kommun att stänga av sjuksköterskan, samt att ”köpa ut” vederbörande med en ”fallskärm” på sex månadslöner från dennas anställning på grund av bristande yrkesutövning, enligt personalchefen i den berörda kommun där sjuksköterskan då var anställd.

Även tidigare fall, inom Kristianstads kommun, har sjuksköterskans bristande yrkeskompetens inom vård och omsorg visat sig fatal, då delar av en kunds tå fick amputeras, även den gången på grund av trycksår, som hanterats fel.

Omsorgschefen Camilla Gärdebring säger att man övervägde att utfärda en varning, men efter förhandling, med Vårdförbundet, skippa varning och genomföra utbildning, handledning och kompetensutveckling av sjuksköterskan?

Vän av ordning måste fråga: Vad är detta för sjuksköterska vi fått ”hjälp” av inom kommunen? Det inträffade bör leda till att vi, inom omsorgsförvaltningen, ordnar ett bättre anställningsförfarande, med bättre kontroll på våra många enheter.

Vår stora stab inom förvaltningen bör kunna klara detta utan vidare resursförstärkning!

I varje sjuksköterskas omfattande utbildning, ingår att veta hur den mänskliga kroppens anatomi ska tas om hand. Inser sjuksköterskan sig icke kompetent för en viss skada och infektion måste hen tillkalla läkare, som alltid finns tillgängliga, även under helgerna, genom våra ”roterande” jourläkare, som har med sig adekvat analysutrustning, så det finns inge ursäkt för att en sjuksköterskas bristande yrkesskicklighet, ska göra livet till ett helvete för våra svagaste i samhället.

”I detta fall stödjer Vårdförbundet en medlem som brister såväl i omdöme, yrkesutövning som kompetens. Det har visat sig få förfärliga konsekvenser.”

Det är förfärande att en medmänniska, som lagt ner ett långt liv i hjälpen att bygga Sverige, i dag ska behöva vanvårdas i livets slutskede.

Facket ska tillvarata sina medlemmars intressen, samt vara till stöd i förhandlingar med arbetsgivaren.

I detta fall stödjer Vårdförbundet en medlem som brister såväl i omdöme, yrkesutövning som kompetens. Det har visat sig få förfärliga konsekvenser för kunder inom omsorgen, nu även inom Kristianstads kommun.

Är det så att man, inom Vårdförbundet, helt saknar blick för att det kan finnas medlemmar som har stor kunskapsbrist, och ändå försvarar förbundet berörda medlem mot att få en skriftlig varning med ursäkten: ”Det var så lång tid efter händelsen”, samt att sjuksköterskan ”skött sitt arbete i tre månader utan avvikelse”. Vårdförbundet förhandlar sig till att orätt beslut godtas, förbundets motivering”: Det var så länge sedan det hände”.

Vår förhandlingstaktik, inom kommunens förvaltningar bör förbättras, bland annat för att undvika misstag vid anställningar.

Svend E. Pedersen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.