GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varför skärma av den fina allén med ett vitt plaststaket?

AB Kristianstadsbyggens beslut varken hållbart miljömässigt eller snyggt.
Utemiljö • Publicerad 24 juni 2022 • Uppdaterad 24 juni 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten är missnöjd med AB Kristianstadsbyggens staketbeslut.
Insändarskribenten är missnöjd med AB Kristianstadsbyggens staketbeslut.Foto: Mikael Persson

Mellan Floravägen–Almvägen går en lite trevlig gångväg kantad med en katsuraträdallé. Vacker i stort sett hela året runt. Och utmed gångvägen växer grönskande häckar. Växte får jag ju säga. För nu har ABK rivit upp en häcksträckning utmed hela västra sidan av fastighetstomten.

ABK har till och med planterat nya häckar mot söder och norr om sina fastighet på Floravägen. På framsidan av husen har man gjort nya, fina planteringar. Men för någon vecka sedan var en stor grävskopa och jobbade bakom ABK-husen på Floravägen. Något skulle hända. Men vad?

Jo, idag (20 juni) fick vi veta att man ska sätta upp ett vitt plaststaket. Och plaststaketet sätter man utmed hela första delen av allén. När man stänger in träden tar man på så vis bort allén på en lång sträcka.

Hur kan någon ha godkänt detta? Ett vitt, plaststaket, som skärmar av den gamla, fina allésträckningen. Ett vitt plaststaket, som absolut inte platsar i en allé. Någon måste ha fått en fullständig ”blackout”. ABK började så bra med de andra planteringarna, men slutar nu i katastrof!?

”Är det inte så att vi ska undvika plastmaterial så mycket det någonsin går?”

Men jag är så tacksam för att man inte anlade en grön plastmatta under det vita plastiga staketet!

När jag ser sådant här beslutande måste det införas estetikkrav vid anställning av personer som ska hantera och besluta i frågor om vår urbana miljö! Samt att dessa personer har ett starkt miljötänk.

Jag har sökt Fredrik Johansson – ansvarig chef för det vita plastiga staketet – och fått svaret att fastighetens gräns går med träden innanför det vita staketet. I och med det skärmas allén, som sagt av.

Han berättar också stolt att det vita, plastiga staketet är underhållsfritt. Ja, men snälla ABK, ni har nyligen anlagt nya häckplanteringar på sidorna av fastigheten. Vad hade en till häcksträckning gjort för skillnad? Inget svar från Johansson.

Sedan undrar jag var miljötänket angående plast finns hos ABK och Fredrik Johansson? När detta plaststaket utsätts för sol och blir grusblästrat vid vind avger det miljoner mikroplastbitar, som spolas ner i våra vatten och till slut ansamlas i våra kroppar. Vad händer med våra organ som innehåller plastbitar? Det får vi säkert veta så småningom när forskningen framskrider. Men inte är det något positivt!

Är det inte så att vi ska undvika plastmaterial så mycket det någonsin går? Jag plastsorterar och undviker plastkonsumtionanvändning så långt det är möjligt för mig. Men det gör inte ABK! Någon ansvarig får ta ABK:s styrelse i kragen och säga till på skarpen att de ska arbeta med hållbar utveckling i alla led, överallt i verksamheten.

Mitt samtal med Fredrik Johansson gav endast kommentaren: "Du tycker så om detta. Vi får ett underhållsfritt staket.”

Jag hade gärna sett att någon från Kristianstad kommun, som kan hantera detta med ABK;

  • Lämplig placering i en gammal, vacker allé.
  • Lämpligt material för ABK:s fastighetsgräns.
  • Göra en genomgripande estetikbedömning.

För detta område är ”allmän plats”, så något ska väl vi medborgare ha att säga till om?

Kerstin Frodig

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.