GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varför välja mellan orterna – lägg högskolan på båda

Många parametrar finns att ta hänsyn till när högskolans nya placering ska avgöras.
Högskolan Kristianstad • Publicerad 28 maj 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Högskolan Kristianstad.
Högskolan Kristianstad.Foto: Lasse Ottosson

Högskolan Kristianstad vill flytta sin utbildningsverksamhet till centralt läge nära järnvägsstation. Kristianstad kommuns nya förslag till plats, enligt Kb/NSk, för nybyggnation av lokaler är vid vattentornet precis intill järnväg och Vattentornsvägen, strax norr om järnvägsstation i Kristianstad. En aspekt av att flytta till centralt läge är att man har att ta med ökad risk för störningsljud. Under en timme, mitt på dagen, på den föreslagna platsen för den nya högskolan, passerade åtta tåg och ett 25-tal bussar på den för övrigt ganska kraftigt trafikerade Vattentornsvägen. När ett tåg passerar, just utanför, så lär det i viss grad höras in i lokalerna. Störningsljud är något som Högskolan Kristianstad har att ta med i sitt övervägande av val av plats för sin utbildningsverksamhet.

”I valet mellan Kristianstad och Hässleholm kanske ett ytterligare alternativ kan vara att göra som Linköpings universitet.”

Högskolan Kristianstad överväger mellan Kristianstad och Hässleholm som ny plats. Till Kristianstads fördel är att det är en större kommun än Hässleholm och att ett centralt läge i Kristianstad kan vara mer attraktivt för studenterna. Undertecknad studerar vid bland annat vid Högskolan Kristianstad. Min upplevelse är att en stor grupp studenter bor i Kristianstad kommun. En annan stor grupp studenter bor kring Malmö och pendlar till Kristianstad. En ytterligare grupp studenter bor i Blekinge och pendlar. Skulle Högskolan Kristianstad välja att flytta till Hässleholm så kan det medföra viss risk att en del studenter boende i Kristianstad väljer Malmö högskola eller Lunds universitet i stället om man ändå måste pendla.

I valet mellan Kristianstad och Hässleholm kanske ett ytterligare alternativ kan vara att göra som Linköpings universitet: att etablera utbildningsverksamhet även i grannkommunen Norrköping. Således att Högskolan Kristianstad väljer att expandera sin utbildningsverksamhet även till Hässleholm.

Ingemar Östlund, Kristianstad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.