GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vedtjuvarna – inte bara ett fenomen på 40-talet

Undertecknad, född på mitten av 1930-talet, har minnen från 1943 och framåt några år i slutet av kriget och ytterligare några år.
Uppvärmning • Publicerad 22 september 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nu är vedpriserna åter höga.
Nu är vedpriserna åter höga.Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Under kriget låg mycket av skogsarbete nere då flertalet av skogsbönderna låg vid gränsen, i varje fall den mellan Dalsland och Norge där nazisterna härjat sedan 9 april 1940.

Vi hade bondgård med tillhörande skogsmark, när far ”muckat” så satte han igång med stor vedproduktion.

”Det var brist på ved både hos oss själva och hos befolkningen i övrigt, så det var både stor efterfrågan och goda inkomster med den tidens mått.”

Det var brist på ved både hos oss själva och hos befolkningen i övrigt, så det var både stor efterfrågan och goda inkomster med den tidens mått.

Man lagrade ofta veden för att torka i ”res” som kallades ”famnved”, då ganska högt. Dessa blev till gömställen för ”vedtjuvar”.

Har ett minne från den tiden. Då jag skulle hämta en bit ved på högsta höjd i ”reset” fick jag motstånd från andra hållet av någon, som dock släppte sitt tjuvgrepp och försvann.

Nu har tiden kommit i fatt oss, och ved har blivit en begärlig vara i elbristens och kaminernas tid, så stölderna kan man inte bortse ifrån.

Johnny Karlsson i Emmaljunga

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.