Annons

Vem styr i Kristianstad, egentligen?

Det är förståeligt att Christina Borglund är besviken. KD ingår officiellt majoritetsstyret tillsammans med SD och M. Men samtidigt har Borglund knappt majoritet i sin egen grupp i Byggnadsnämnden.
Politik i Kristianstad • Publicerad 5 juli 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Christina Borglund (KD) ifrågasätts i sin roll som ordförande i byggnadsnämnden av S-företrädare.
Christina Borglund (KD) ifrågasätts i sin roll som ordförande i byggnadsnämnden av S-företrädare.Foto: Mikael Persson

De senaste fyra månader har Moderaterna gått ihop med oppositionen (S, C och L) och röstat emot Christina Borglund och därmed SD-M-KD-styrets beredda förslag. Det vore konstigt om Borglund inte funderar över om hon verkligen har mandat att företräda styret som ordförande i byggnadsnämnden, för uppenbarligen saknar hon den egna gruppens förtroende.

Det senaste exemplet handlar om ett ärende som styret på eget initiativ lyfte i kommunstyrelsen arbetsutskott. Ett enigt arbetsutskott kom fram till att det skulle skrivas fram ett ärende. Ett ärende som skulle lyftas i byggnadsnämnden. Trots detta vägrade byggnadsnämndens ordförande Christina Borglund att ens sätta upp ärendet på dagordningen.

Annons

SD-M-KD-styrets dubbla tungor och motstridiga ageranden är en högst allvarlig situation. Eftersom det gäller byggnadsnämnden är detta extra allvarligt då sprickorna i styret ligger i vägen för en hållbar och framtidsinriktad samhällsbyggnadsprocess i Kristianstads kommun. Byggnadsnämnden är spindeln i nätet för alla plan-, lov- och tillsynsprocesser.

Situationen är ohållbar och inget som det går att blunda för eller något som löser sig själv. Socialdemokraterna har föreslagit och fick 2022 igenom ett beslut om att ta fram en arkitekturstrategi som ännu inte är på plats. Ett tydligare regelverk skulle inte bara förenkla handläggningen av plan- och lovärenden utan även göra myndighetsutövningen mer rättssäker.

Tydliga riktlinjer för både den sökande kommuninvånaren och den kommunala handläggaren. För ökad transparens och rättssäkerhet. För att samma regler ska gälla oavsett vem som söker och oavsett var i kommunen man bygger. Dagens situation med mängder av förväntade viten som räknas ner på grund av alldeles för långa handläggningstider motverkar ambitioner om fler och nya kommuninvånare och arbetstillfällen.

Bristerna i byggnadsnämndens ledning och styrning är skadligt för Kristianstads utveckling och möjligheter i decennier framöver. Byggnadsnämnden ska vara medpart vid näringslivsinvesteringar och är den kommunala instans som står för flest kontakter med Kristianstads företagare. Kristianstad är nu rankad som den allra sämsta företagarkommunen i hela Skåne.

Kristianstads M-ledda styre är svaret skyldigt inför kommuninvånarna:

– Har Kristianstad ett samlat SD-M-KD-styre eller styr varje parti efter egen agenda?

– Har Kristianstad ett, två eller tre styren?

Ulrika Tollgren (S)

Oppositionsråd

Fredrik Winberg (S)

Annons

Vice ordf i Byggnadsnämnden

”Det vore konstigt om Borglund inte funderar över om hon verkligen har mandat att företräda styret som ordförande i byggnadsnämnden”
Annons
Annons
Annons
Annons