Annons

Vetenskapligt belagt att koldioxidhalten borde ligga lägre

Svar på Ernst Herslows debattartikel ”Utbyggnaden av vindkraft borde omedelbart stoppas”, den 27 juni.
Klimatförändringar • Publicerad 1 juli 2023 • Uppdaterad 3 juli 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klimatförändringen på grund av förhöjd koldioxidhalt har gett oss varmare väder.
Klimatförändringen på grund av förhöjd koldioxidhalt har gett oss varmare väder.Foto: Janerik Henriksson/TT

Ernst Herslow skriver bland annat:

”Det mest tragiska i denna situation är, att allt elände som okunniga och inkompetenta rödgröna politiker orsakat vårt tidigare så stabila elsystem bottnar i en hysterisk och ovetenskapligt grundad jakt på livets gas: koldioxid.”

Annons

Men det är vetenskapligt visat, att atmosfärens halt av koldioxid bör ligga ungefär på den nivå där den låg under holocen (geologiska epok, från cirka 11 700 år sedan, fram till 1700-talet, reds anm) för att vår planet skall vara beboelig av människor. Då följde människor de förutsättningar som fanns vad gällde temperaturen.

”Det behövs fred, inte krig mellan folken för att alla nationer ska kunna samverka.”

Under antropocen tog människan befälet och ledde oss in på ovissa riktningar, bland annat användes fossila kolförekomster för att värma oss och hålla igång industrier i utvecklingsideologins tidevarv. Människor fick det bättre, temperaturen steg sakteliga från början av 1800-talet och atmosfärens koldioxidhalt steg. Från omkring 1970 gick det raskare, där det förr fanns vinterväder får man leta efter det längre norrut och klimatförändringen på grund av förhöjd koldioxidhalt har gett oss varmare väder, skyfall med översvämningar, olidligt varmt söderut på jorden med flyttning norrut av människor, djur och växter, minskning av antalet arter och dessas individantal med mera, orsakat av människans oförmåga att hålla rätt kurs mot framtiden.

Det behövs fred, inte krig mellan folken för att alla nationer ska kunna samverka för att stoppa ökningen av atmosfärens koldioxidhalt och helst minska den, till vilket det finns dyra metoder.

Ernst Herslow, läs gärna boken ”Jorden, vår planets historia och framtid” av Johan Rockström och Owen Gaffney.

Svenne Hermodsson, Vinslöv

Annons
Annons
Annons
Annons