Vi bygger vår idrottskultur på respekt, kärlek och allas lika värde

I normala fall borde löjliga påhopp och direkta lögner ignoreras och inte ges någon uppmärksamhet. I detta fall då insändaren ”Fair play” endast har som avsikt att smutskasta oss som förening anser vi dock att det har gått för långt och vi vill därför med detta svar beskriva vad som faktiskt hände.
Idrottskultur • Publicerad 25 januari 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vilansupportrar jublande glada medan laget stormade mot sitt andra futsalguld på bara några dagar.
Vilansupportrar jublande glada medan laget stormade mot sitt andra futsalguld på bara några dagar.Foto: Mikael Persson

För att göra en lång historia något kortare så börjar vårt förstalag Jägersborgscupen med tre segrar i gruppspelet utan att något anmärkningsvärt sker, mer än att våra spelade tyckte det kändes märkligt att nästan hela arenan applåderade och hurrade vid vårt insläppta mål och även när någon av våra spelare fick ett gult kort. Några hån eller förnedringar från vår sida var det inte tal om, inte ens i närheten. Problemet är nog snarare att det var för svårt för somliga åskådare att hantera att vårt lag presterade så bra och kanske inte bestod av ”de rätta spelarna”?

Kvartsfinalen vinner vi med 4-0 där motståndartränaren till och med kommer fram till oss efter matchen och säger ”Vilka stjärnor ni är”.

Problemet uppstår alltså först i semifinalen när vi möter ett av Osbylagen. När vi leder med ett blir en av våra yngre spelare nedknuffad ganska brutalt. Tumult uppstår och en av våra spelare från bänken springer, i ren frustration, in och knuffar undan den Osbyspelare som dessförinnan hade knuffat ned vår spelare efter dömd frispark – en frispark som tilldelades Vilan kan tilläggas. Det är i denna situation en person från deras publik springer in varpå några av Vilans supportrar springer in. Denne Osbysupporter visade sig vara en person som tillhörde Osbys andra lag. Våra supporters ska givetvis inte springa in och det är vi strikt emot, men samtidigt var det faktiskt deras supporter som sprang in först och detta nämns inte.

Det blev många matcher mellan Vilan och Osby i slutspelet. Vilan 1 slogs ut av Osby 1 i kvartsfinalen, innan Vilan 2 besegrade Osby 2 i semifinalen och Osby 1 i finalen.
Det blev många matcher mellan Vilan och Osby i slutspelet. Vilan 1 slogs ut av Osby 1 i kvartsfinalen, innan Vilan 2 besegrade Osby 2 i semifinalen och Osby 1 i finalen.Foto: Mikael Persson

Supportrarna tas snabbt bort från plan av Vilanspelarna och vår målvakt försöker lugna situationen för att kunna fortsätta matchen och avsluta turneringen på ett bra sätt. Han pratar även med den spelare som blir utvisad då domaren informerar att han kommer att visa ut spelaren i fråga då han sprang in och knuffade Osbyspelaren. Åter igen, aldrig tal om några slag. Hade nu dessa supportrar varit så våldsamma som ”Fair play” påstår så hade de säkerligen blivit avvisade. Men som arrangören Gert Jönsson var tydlig med så behövdes det aldrig.

Det nämns även att domarna var rädda att agera på grund av oro för vilka konsekvenser det skulle få för dem. Märkligt då att domaren inte var rädd för att visa ut den spelaren? Hade domaren sett slag så hade denne säkerligen rapporterat händelsen vidare till Skånes Fotbollsförbund. Så att skriva och försöka få det till att spelare slog, förnedrade och hånade motståndare är att fabricera lögner.

”Vi spelar fotboll för att vi tycker att det är roligt och vi älskar det. Vi bygger vår förenings- och idrottskultur kring respekt, kärlek och allas lika värde. Så vi vill gärna upplysa dig – i vårt Sverige är vi alla olika men vi är alla människor.”

Finalen är sedan i ärlighetens namn en relativt avslagen historia rent fotbollsmässigt. När det återstår sex sekunder, uppstår en schism på läktaren då en av våra supportrar ville ner och fira cupsegern med oss. Han blir tillbakaknuffad på ett bryskt vis och med tanke på att det endast återstod ett fåtal sekunder av matchen kändes det onekligen onödigt. Vi har svårt att se problematiken med att supportrar vill fira tillsammans med sina spelare efter en serie- eller cupseger.

Var det kanske för svårt att se att ett lag bestående av spelare med invandrarbakgrund dominerade turneringen på det sättet? Det är dessvärre inget som vi lär få ett svar på...

I slutet på finalen uppstod oroligheter.
I slutet på finalen uppstod oroligheter.Foto: Mikael Persson

Det enda vi med säkerhet vet är att din skeva människosyn lyser igenom i ditt sista stycke. ”I Sverige spelar vi…”. Dessa ord säger mer om dig och dina anhängare än om oss i Vilan. Vi är svenskar precis som du. I Vilan är däremot alla välkomna – oavsett färg, bakgrund eller ursprung. Vi spelar fotboll för att vi tycker att det är roligt och vi älskar det. Vi bygger vår förenings- och idrottskultur kring respekt, kärlek och allas lika värde. Så vi vill gärna upplysa dig – i vårt Sverige är vi alla olika men vi är alla människor. Vi älskar varandra oavsett var vi kommer ifrån. Vi kommer fortsätta att vara glada och fira med våra supportrar. Fotbollskulturen handlar om att fotboll är för alla och att den ska byggas kring respekt men framförallt glädje. Du borde prova att bygga ditt fotbollsintresse kring glädje och positiva känslor istället för frustration, bitterhet och ilska så kanske den skeva idrottskultur du står för kan ändras till det bättre. Och gladare!

Du nämner att alla arrangörer borde vägra Vilan om de inte ändrar sin idrottskultur. Vår idrottskultur är byggd kring allas lika värde med fokus på glädje, kärlek och idrott. Detta kommer vi aldrig att tulla på eller att förändra.

För att summera det hela. Vi spelade samma fina fotboll som vi spelade i Alliansen. Vi firade och blev glada precis som vi blev i Alliansen. Vi respekterade motståndarna som vi respekterade dem i Alliansen. Skillnaden? Att det hanterades olika. Hela Kristianstad såg och hörde vad vi står för. Rolig och teknisk fotboll med hjärta, kärlek, passion och respekt.

Vi vill avsluta med att tacka alla i Kristianstad för det otroliga stöd och den kärlek vi fick i Alliansen. Det glömmer vi aldrig.

Vilan BoIS

Det var stundtals bistra miner i finalen mellan Vilan och Osby.
Det var stundtals bistra miner i finalen mellan Vilan och Osby.Foto: Mikael Persson