Annons

Vi har Sveriges vidrigaste ishall – ett riktigt råtthål

I över 12 år lyckades politikerna i Osby kommun manipulera invånarna genom att ge falska förhoppningar till att bygga en ny ishall.
Ishallsskandal • Publicerad 14 november 2022 • Uppdaterad 16 november 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Talar allt för Osby? Ishallsplanerna läggs på is efter att de avsatta 80 miljonerna inte räckt ens till hälften av kostnaden för en ny ishall.
Talar allt för Osby? Ishallsplanerna läggs på is efter att de avsatta 80 miljonerna inte räckt ens till hälften av kostnaden för en ny ishall.Foto: Simon Rehnström

Det är väl klart att på de 12 åren kommer ju till slut den dagen då man kan skylla på att det blir för dyrt. Man har bromsat sig igenom över ett decennium, bromsat sig igenom konjunkturtoppar. Givetvis då att investeringskostnaderna ökat varje år. Till sist blev de så höga så att man ansåg det skulle bli för dyrt. Ja vad trodde man, att det skulle bli billigare? Patetiskt att höra att man är bedrövade över beslutet. Med kunnigt folk i politiken skulle nya ishallen redan firat 10 år.

Vad var det då som gick fel? Varför såg man inte detta komma? Att en ishall som byggdes med ideella krafter för över 55 år sedan (ett halvt århundrade sedan) skulle bli omodern och utsliten. Ett lågbudgetprojekt med väldigt små medel. Inga stora påfrestningar för kommunkassan.

”Alla ni politiker som medverkat till detta stor svek mot ungdomarna, ni borde skämmas.”
Annons

Samtidigt, i nästan samma tider, byggde grannkommunerna Glimåkra och Tyringe sina ishallar. 1990 bedömer Östra Göinge kommun, isblåsan i Glimåkra som uttjänad och bygger en helt ny anläggning som mer än väl fyller sitt behov än idag, 32 år senare. Tyringe kommun ersätter sin bara några år gamla uterink, med Sveriges första och modernaste multiarena, som fortfarande, över 50 år senare, får anses som fräsch. Det är här kommunerna skiljer sig åt, Osby kommun stoltserar i dag med Sveriges vidrigaste ishall, ett riktigt råtthål.

Vad skiljer då dessa tre kommuner åt? Visst, det krävs absolut ingen utbildning för att bli kommunpolitiker, men nån viss typ av slutledningsförmåga borde väl avkrävas. Det gör det säkert i somliga kommuner men uppenbarligen inte i alla, vad beträffar Osby kommun är upp till var och en av invånarna att bedöma.

Vad man dock kan konstatera är att ideella krafter bland föräldrar och ungdomar finns det tack och lov i alla kommunerna. Det är oerhört tragiskt att inte Osbys politiker velat ge ungdomarna de förutsättningarna de förtjänat, att inte se det värdet som OIK och OKK genererat. 10 000-tals ungdomar och tusentals föräldrar har under årens lopp offrat miljontals timmar, alla dagar i veckan för att låta sina barn tillbringa sin fritid på ett meningsfullt sätt. Få en värdefull uppfostran som de har användning för hela livet. Det är ungdomar som det är tänkt skall axla Osbys framtid.

Alla ni politiker som medverkat till detta stor svek mot ungdomarna, ni borde skämmas. Hur tror ni att de en gång tänker, när de är vuxna nog att välja sin väg i framtiden, hur mycket kärlek till sin hembygd tror ni de kommer att bära på? Hur stor är chansen att de skall vilja stanna kvar i kommunen, när ni politiker svek dom så fullständigt och brutalt?

I flera årtionden har politikerna slickat i sig när Osby kommun i media har utmålats som ett skånskt Gnosjö med många och framgångsrika företag samt låg arbetslöshet. Märkligt att man då uppenbarligen inte kunde förvalta skattepengarna så bra som Östra Göinge och Tyringe.

Besviken morfar till en liten hockeykrigare

Annons
Annons
Annons
Annons