Annons

Vi lever i nuet – effekterna lämnas till framtida generationer

Är vi på väg mot en ytterst allvarlig framtid på grund av skadlig växthuseffekt? Det är en berättigad fråga. Särskilt om man är av den uppfattningen att vår värld är på väg att drabbas av förödande klimatförändringar.
Klimat • Publicerad 3 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Enligt experter är förändringar på gång, i form av extremt höga och långvariga temperaturer, översvämningar och mycket starka vindar, skriver Klas-Håkan Petersson.
Enligt experter är förändringar på gång, i form av extremt höga och långvariga temperaturer, översvämningar och mycket starka vindar, skriver Klas-Håkan Petersson.Foto: Johan Nilsson / TT

En del experter anser att sådana förändringar redan pågår. Nämligen i form av extremt höga och långvariga temperaturer, översvämningar och mycket starka vindar.

Förändringar som lär bero på människors levnadssätt. Är vi villiga att ändra våra levnadsvanor för att skona vår planet och på så sätt förhoppningsvis förhindra framtida eventuella klimatkatastrofer?

”Jordens ökande befolkning är ett allvarligt problem i sammanhanget.”
Annons

Det verkar inte så. Trots att det inte är absolut nödvändigt reser många med flyg eller kör omkring med bilar. Varvid en stor mängd miljöfarliga ämnen spys ut. Ämnen som på sikt kan bli förödande.

Exemplen avseende miljöskadliga företeelser kan mångfaldigas. Det verkar som att vi inte är villiga att avstå från något, som förgyller våra dagar. Utan vi lever egoistiskt i nuet och lämnar de skadliga effekterna till kommande generationer.

Eftersom det är vi människor, som är orsaken till den skadliga växthuseffekten så inser nog många att jordens ökande befolkning är ett allvarligt problem i sammanhanget. Men det är en olöslig problematik. Vi kommer hela tiden att bli fler och fler. Vilket innebär att allt fler kommer att konsumera varor och tjänster. Något som innebär ständigt ökande utsläpp av miljöfarliga ämnen.

Klas-Håkan Petersson, Hässleholm

Annons
Annons
Annons
Annons