Annons

Vi minns Novemberpogromen 1938

Vi minns novemberpogromen som ägde rum i Tyskland och Österrike 1938. Hundratals judar mördades, 30 000 skickades till koncentrationsläger, judiska affärer, begravningsplatser och hem förstördes och synagogor brändes. Novemberpogromen var på flera sätt upptakten till Förintelsen där sex miljoner judar dödades.
Förintelsen • Publicerad 7 november 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På torsdag 9 november manifesteras till minne av Novemberprogromen 1938 i Tyskland och Österrike. Bilden är från förra årets manifestation i Hässleholms kulturhus.
På torsdag 9 november manifesteras till minne av Novemberprogromen 1938 i Tyskland och Österrike. Bilden är från förra årets manifestation i Hässleholms kulturhus.Foto: Lasse Ottosson

Dessutom mördades romer, homosexuella, oliktänkande, funktionshindrade och psykiskt sjuka av nazisterna.

Dessa brott får aldrig glömmas och den antisemitism som möter oss idag i världen, i Europa och i Sverige måste på alla sätt motverkas, genom upplysning och kunskap, genom polisiära insatser och genom starkt tryck från hela samhället. Antisemitism är inte endast ett judiskt problem, det är ett samhälleligt problem.

Kristallnatten, eller Novemberpogromerna, inträffade under natten mellan den 9 och 10 november 1938 i Tyskland och Österrike, när nazisterna gick till attack mot judar, judiska affärer och synagogor.
Kristallnatten, eller Novemberpogromerna, inträffade under natten mellan den 9 och 10 november 1938 i Tyskland och Österrike, när nazisterna gick till attack mot judar, judiska affärer och synagogor.
Annons

Efter att kriget mellan Hamas och Israel blossade upp efter den 7 oktober då Hamas mördade fler än 1400 israeler, män, kvinnor, barn och gamla, och över 240 personer togs som gisslan, har vi sett oroväckande exempel på antisemitism i Sverige.

Nu räds judar för sin säkerhet och tvingas dölja sin Davidsstjärna och andra judiska symboler av rädsla för trakasserier och våld. Det är oacceptabelt.

Kristianstads FN-förening vill verka för öppenhet och gemenskap och motverka alla former av främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Propaganda och falska nyheter användes av nazisterna på 30-talet och var en stor del i deras framväxt. Detta ser vi nu återigen sprida sig, inte minst via sociala medier. Vi måste alla vara vaksamma mot krafter som vill skada vår demokrati.

FN-föreningen i Kristianstad

Jan Lindelöf, ordförande

Martin Bengtsson, vice ordförande

Bo Olsson, kassör

Annons
Annons
Annons
Annons