Vi vill enbart verka för föräldrars valfrihet inom barnomsorgen
JC tycks sätta stort hopp till att etablissemanget nu har tryckt ut ytterligare en ny läroplan, som denna gång sägs bygga på ”socioekonomiska perspektiv”. Politiker och skolbyråkrater har fortlöpande skapat nya läroplaner; Lgr 62, Lgr 69, Lgr 80, Lpo 94, Lgr 11 och nu senast Lgr 22 (Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet). Läroplaner med nya perspektiv kommer och går men verkligheten består: Tyvärr har alla de senaste perspektiven inte lyckats bryta trenden mot en galopperande ökning av psykiska problem hos barn och unga och allt sämre skolresultat (PISA).
Pedagogiska teorier är naturligtvis av intresse, men som politiska ombud för våra väljare fokuserar vi främst på verkligheten. Våra ståndpunkter i barn- och utbildningsnämnden grundar vi därför främst på kunskap, vetenskap och beprövad erfarenhet.
JC frågar retoriskt om vårt partipolitiska mål är ökade klyftor i samhället. Nej, vårt mål är att skapa så bra barnomsorg som möjligt för barnen och deras föräldrar. Att skapa klyftor i samhället har andra partier redan gjort – så det räcker och blir över.
JC skriver att personalen på förskolor toppar listan på sjukskrivna. Många sjukskrivna innebär personalbrist eller vikarier. För ett litet barn är det oerhört viktigt med en fast anknytning till en eller ett fåtal personer. Anknytning är ett grundläggande biologisk behov där barnen knyter an till en speciell person som skyddar och vårdar och som barnet obetingat kan lita på.
”De flesta vuxna skulle inte inte känna sig väl till mods om de var tvungna att vistas en hel dag i en stor grupp människor.”
De många sjukskrivningarna kan naturligtvis bero på arbetsmiljön. Oväsen är kanske ett av av de största problemen med många barn i samma grupp. De flesta vuxna skulle inte inte känna sig väl till mods om de var tvungna att vistas en hel dag i en stor grupp människor.
En annan orsak till sjukskrivningarna kan vara den stress det innebär att ständigt ha skolplaner i huvudet med alla dess krav om måluppfyllelse, utvärderingar och dokumentation.
JC menar att vår ”text kan tolkas som att förskola och pedagogisk omsorg ställs mot varandra”. Vi ska då klargöra att vi endast vill verka för att det finns valfrihet för de som anlitar kommunal barnomsorg. Som vi skriver i vår insändare, så är vi övertygade om att barnens föräldrar är bäst skickade att avgöra om förskola eller pedagogisk omsorg passar deras barn bäst. Alla föräldrar vill ju det bästa för sina barn och när de väljer omsorgsalternativ studerar de inte i första hand nya perspektiv från skolverket. Mänskliga egenskaper i omsorgen – som förmågan till närhet, trygghet och ansvar är viktigare för valet.
Hans Persson (SD), ledamot BUN Osby
Leif Nilsson (SD), ledamot BUN Osby
Jonas Mattsson (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna Osby