Annons

Vi vill lägga ner Arkitekturupproret

Ett stort tack till Jesper Ahlin Marceta som ger Arkitekturupproret ännu mer medieuppmärksamhet.
Folkrörelse • Publicerad 18 april 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rostiga huset i Malmö utsågs häromåret till Sveriges fulaste nybygge, i en omröstning som Arkitekturupproret genomförde.
Rostiga huset i Malmö utsågs häromåret till Sveriges fulaste nybygge, i en omröstning som Arkitekturupproret genomförde.Foto: Johan Nilsson/TT

Från början var det bara en obskyr liten Facebookgrupp som samlade några udda likasinnade. Sedan kom media och etablissemangets reaktioner som har gett Arkitekturupproret så mycket uppmärksamhet och tillströmning av intresserade att det kan liknas vid en folkrörelse. Som dessutom har vuxit bortom alla proportioner i ett flertal länder.

Egentligen vill vi lägga ner Arkitekturupproret, för det ska inte behövas. Marceta och andra ser dock duktigt till att blåsa liv i elden varje gång de uppenbarligen inte har något bättre att skriva om.

Annons

Budskapet är så löjligt simpelt att vem som helst kan ta det till sig och det skrämmer uppenbarligen skiten ur arkitekter och andra som är inblandade i byggnation. Fram till Arkitekturupproret har de uppenbarligen uppfattat sig själva som immuna mot all form av kritik och ifrågasättande. Nu anklagas Arkitekturupproret dessutom för att ha ”förstört” debatten, trots att den pågår helt öppet dygnet runt på nätet sedan 2014. Till och med arkitektbranschens egna tidskrift ”Arkitekten” måste skriva någonting om Arkitekturupproret i varje nummer för att inte hamna i bakvattnet av denna enorma rörelse. Hur är det nu man säger; ”skjut inte på budbäraren”?

”Det verkar tydligen mer intressant att desperat försöka förtala än att bemöta de sakfrågor som Arkitekturupproret aldrig har avvikit från och som allt fler förstår den enkla innebörden av.”

Jesper Ahlin Marceta kan närsomhelst ta del av och själv lägga sig i den pågående öppna diskussionen och även kontakta de som är ansvariga för att reda ut alla hans missförstånd. Istället för att insinuera personangrepp utifrån ett förlegat narrativ som främst fabricerades av en förvirrad föredettingmurvel i diverse branschpublikationer för ett antal år sedan. Men, det verkar tydligen mer intressant att desperat försöka förtala än att bemöta de sakfrågor som Arkitekturupproret aldrig har avvikit från och som allt fler förstår den enkla innebörden av.

Sigvald Freylander, ordförande i föreningen Arkitekturupproret

Annons
Annons
Annons
Annons