Annons

”Viktigt att skapa växtliga och variationsrika skogar”

Inna Malmqvist invänder i en replik (24/7) mot att jag i en debattartikel (19/7) skriver att trakthyggesbruk ger hög tillväxt i skogarna, vilket skapar klimatnytta.
Skogsbruk • Publicerad 16 augusti 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skogsbolaget Holmen har som mål att ha minst fem procent lövdominerade skogsbestånd. Andelen lövskog har ökat kraftigt sedan 1950-talet.
Skogsbolaget Holmen har som mål att ha minst fem procent lövdominerade skogsbestånd. Andelen lövskog har ökat kraftigt sedan 1950-talet.Foto: Paul Madej

Inna Malmqvist resonemang kan sammanfattas som att trakthyggesbruk skapar kalhyggen samt monokulturer av barrträd som inte är bra vare sig för klimatet eller för den biologiska mångfalden. Hon är också kritisk till att Holmen enligt henne har som främsta mål att maximera vinsten.

När det gäller de kalhyggen som skapas vid trakthyggesbruk, så skriver Inna Malmqvist att de läcker koldioxid under lång tid. Enligt en studie från SLU binder dock ett kalhygge mer koldioxid än det ger ifrån sig inom tio år från en avverkning.

Annons

Ett skogsbruk inriktat mot hög tillväxt, vilket ofta innebär trakthyggesbruk med kalhyggen, ger totalt sett den största klimatnyttan. Det beror dels på att unga växande träd binder in mer koldioxid än äldre och fullvuxna träd, dels på att råvaror från skogen kan användas till att ersätta fossila material som stål, betong, plast och olja. När vi bygger i trä lagras dessutom kolet i våra hus och hem under lång tid.

När det gäller monokulturer, så håller jag med Inna Malmqvist om att de är problematiska. Därför arbetar också skogsnäringen numera aktivt för att skapa mer variationsrika skogar som inte enbart består av ett trädslag, utan blandskogar med inslag även av lövträd.

Den hänsyn som vi lämnar när vi skördar skogen – i form av till exempel naturvärdesträd, framtidsträd, kantzoner och trädgrupper som får växa in i den nyanlagda skogen – syftar till att öka variationen. Och när ungskogen växer upp görs röjning och andra skötselåtgärder för att främja en balans mellan olika trädslag.

Vi ser också att virkesförrådet av löv, det vill säga den totala volymen virke i skogen av levande lövträd, har mer än fördubblats sedan 1950-talet. Samtidigt har också barrvirkesvolymerna ökat, men volymandelen löv har ändå ökat från 14 procent till 19 procent.

Sedan 1920-talet har också lövträd som är grövre än 30 centimeter ökat från cirka 25 miljoner till över 150 miljoner kubikmeter. Ökningen har accelererat från 1990-talet.

Fortfarande är dock lövträd en bristvara i den svenska skogen. Holmen har som mål att ha minst 5 procent lövdominerade bestånd. Utöver det sköter vi skogen för att bibehålla minst 10 procent löv i våra barrskogar.

När det gäller Holmens målsättningar, så är vi visserligen ett privat företag som strävar efter lönsamhet. Men för oss går affärsnytta och samhällsnytta hand i hand. Gemensamt för oss som jobbar inom Holmen är att vi vill bidra till att stoppa klimatförändringarna och samtidigt främja biologisk mångfald. Det är vårt engagemang för dessa frågor som gör att vi finner glädje i att varje dag gå till jobbet.

Sören Petersson

Affärsområdeschef, Holmen Skog

”Sedan 1920-talet har också lövträd som är grövre än 30 centimeter ökat från cirka 25 miljoner till över 150 miljoner kubikmeter. Ökningen har accelererat från 1990-talet.”
Annons
Annons
Annons
Annons