GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vilket är bankernas ansvar vid bedrägerier?

Man läser om det ena bedrägeriet efter det andra i princip dagligen mot äldre. Förbannade och skrupelfria bedragare som lurar äldre på att logga in med BankID. Och på så vis lurar till sej tio tusentals kronor av stackars, jag säger stackars äldre som låter sej luras att logga in.
Banker • Publicerad 24 januari 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bankerna skyller på individen, men ska det verkligen vara så lätt att komma över någon annans pengar?
Bankerna skyller på individen, men ska det verkligen vara så lätt att komma över någon annans pengar?Foto: Fredrik Persson/TT

Det är alldeles för enkelt att komma över pengar på detta viset. Och vem har startat detta med BankID? Jo bankerna själva.

Man läser om summor på 70-80 miljoner varje månad som dessa svin kommer över.

Var finns ansvaret för att detta sker? Bankerna skyller på den enskilda individen. Men om det nu är så lätt att komma över pengar på detta avskyvärda sättet, varför tar man inte tag i det och försvårar det för de ”smarta” idioterna?

Bara som ett exempel, att införa dubbla inloggningar, där det kommer fram en text ”Är du säker på att du vill logga in”?

70-80 miljoner i månaden som försvinner till kriminella. Mörkertalet på dessa pengar är höljt i dunkel.

Och uppklarningsprocenten ligger väl på 1-2 procent!

”I så fall får man väl ta madrassen och stoppa in den i ett bankfack.”

Tillbaka till bankerna. Det sista kvartalet gick storbankerna med en vinst på 70 000 000 000 kronor. 70 miljarder kronor. Sug på den karamellen. Bankerna kan skratta hela vägen till banken.

Förr i tiden läste man i tidningarna om bankrån där tjuvar kom över i bästa fall nån miljon. Nu är det bankerna som rånar det svenska folket tillsammans med bedragarna.

Några sketna pensionärer med kanske demens eller alzheimers som blir lurade på kanske alla sin besparingar. Människor som har byggt upp landet, ja dom skiter vi i totalt.

Nä, någonting måste hända för att dessa gamlingar ska få tillbaka sina pengar. En ny lagstiftning kanske, vad vet jag?

Men främst så borde bankerna själva inse och förstå att ju längre detta får fortgå desto större blir misstron mot bankerna, som skor sej på oss vanliga dödliga.

Man skulle kunna uppmana de äldre att ta ut alla sina besparingar och lägga dom i madrassen, men då blir man ju automatiskt misstänkliggjord: Var kommer dom pengarna ifrån, frågar då banken?

I så fall får man väl ta madrassen och stoppa in den i ett bankfack.

Erik i Stoby

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.