Vill hässleholmarna låta K-Fastigheter bygga i centrum?

Missnöjda hyresgäster med berättelser som går utöver det mesta, allvarlig kritik från fackligt håll, och en polisanmälan från en dansk kommun på toppen av det.
Byggande • Publicerad 19 mars 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eftersom K-Fastigheter polisanmälts av en kommun borde man inte bevilja bygglov för företaget i Hässleholm.
Eftersom K-Fastigheter polisanmälts av en kommun borde man inte bevilja bygglov för företaget i Hässleholm.Foto: Martin Söderberg

Kb/NSk:s granskning av K-fastigheter har visat ett företag med många brister. När K-fastigheter nu vill bygga i centrala Hässleholm blir frågan, är det ett förtroende som hässleholmarna är beredda att ge dem?

Det planerade bygget, som är en på- och tillbyggnad av gamla Televerkets lokal i korsningen mellan Frykholmsgatan och Andra Avenyen, riskerar att bli katastrofalt för centrum om det följer mönstret vi nu lärt känna. Får vi ett hyreshus byggt med tveksamma material som snabbt blir en skamfläck där ingen vill bo, och som istället blir ett nytt tillhåll och driver på narkotikaförsäljningen i området? Eller havererar det halvvägs på grund av till exempel en konkurs och kvar blir en uppgrävd parkeringsplats?

”Just därför bör kommunen vara försiktig med vilka byggherrar man ger bygglov till.”

För exempel på det sistnämnda behöver vi inte gå längre än till stadens sjukhus där utbyggnaden stoppades och där vi tills vidare fått nöja oss med några nya parkeringsplatser och en uppgrävd fotbollsplan. Andra aktörer i det fallet så klart, men det visar ändå på att det där med byggande inte är lätt. Just därför bör kommunen vara försiktig med vilka byggherrar man ger bygglov till, och har man som företag blivit polisanmäld av en annan kommun borde det vara skäl nog att inte gå vidare och bevilja bygglov, oavsett hur långt man kommit i processen.

Risken är för stor helt enkelt, särskilt för ett centrum som Hässleholms som redan lidit tillräckligt under hattiga ombyggnationer, ökad kriminalitet och minskad handel.

Erik Hedenborg-Bonde

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.