Annons

Vinner klimatet riksdagsvalet?

I september stundar riksdagsval. Debatten om hur politiken kan bidra till klimatomställningen borde vara i full gång, eftersom utsläppen av växthusgaser ju fortsätter öka som om ingenting har hänt.
Klimatval • Publicerad 10 februari 2022 • Uppdaterad 16 februari 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varför Sverige ska vara ett föredöme? För att de utvecklade västländerna stått för en oproportionerligt stor del av koldioxiden som redan finns i atmosfären, skriver debattören.
Varför Sverige ska vara ett föredöme? För att de utvecklade västländerna stått för en oproportionerligt stor del av koldioxiden som redan finns i atmosfären, skriver debattören.Foto: Jessica Gow/TT

Alla politiker som vill veta är medvetna om att vi går mot en klimatkris med dramatiska följder. Då kunde man tro att de skulle bjuda över varandra med bättre klimatpolitik och kraftfullare åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser. Känner du igen den bilden? Nej, knappast! Många politiker stoppar i stället huvudet i sanden och driver populistiska förslag om mindre klimatpolitik.

Ett inte ovanligt tema är att ifrågasätta varför Sverige ska göra mer, när andra länder inte kommit lika långt. ”Måste Sverige vara ett föredöme?” undrar man.

”För inte vill vi väljare verkligen ha mer översvämningar, stormar, värmeböljor och andra klimatförändringar med stora och kostsamma konsekvenser?”
Per-olof Järvegren
Annons

Självklart är det ingen naturlag att Sverige ska vara ett föredöme. Men man ska komma ihåg att de utvecklade västländerna, inklusive Sverige, har stått för en oproportionerlig stor del av den koldioxid som redan finns i atmosfären idag. Sverige har fyllt sin kvot och bör minska snabbt och kraftfullt. Därför bör Sverige vara ett av de länder som går i täten och visar vägen.

Som väljare kan du nu fråga politikerna vad de gör för att snabbt minska utsläppen av växthusgaser. För inte vill vi väljare verkligen ha mer översvämningar, stormar, värmeböljor och andra klimatförändringar med stora och kostsamma konsekvenser?

Per-Olof Järvegren

Annons
Annons
Annons
Annons