GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Yrkesprogram – ett val som ger bra jobbutsikter

Ungdomsarbetslösheten är på rekordhöga nivåer samtidigt som den största utmaningen för företagen är att få tag på yrkesutbildade medarbetare. Fler borde välja att läsa ett yrkesprogram på gymnasiet.
Kompetensbrist • Publicerad torsdag 09:30 • Uppdaterad torsdag 09:49
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Företagen är en viktig del av lösningen på de flesta utmaningar som samhället står inför i dag.”
”Företagen är en viktig del av lösningen på de flesta utmaningar som samhället står inför i dag.”Foto: Jessica Gow/TT

Snart är det dags för Skånes 15 700 niondeklassare att göra sitt gymnasieval. Den som väljer att läsa ett yrkesprogram kommer att ha goda förutsättningar att klara sig fint på arbetsmarknaden i framtiden.

Den största utmaningen för företagens kompetensförsörjning är nämligen bristen på yrkesutbildade medarbetare.

Svårigheten att rekrytera rätt kompetens är en fråga som hämmar företagens möjligheter att växa mer än något annat. Det är kanske svårt att tro när arbetslösheten är hög och 1,3 miljoner svenskar i arbetsför ålder inte kan försörja sig själva. Företagen inom Svenskt Näringsliv sysselsätter två tredjedelar av alla som jobbar i privat sektor. Vi frågar regelbundet företagen hur deras rekryteringssituation ser ut. Hälften av alla företag i Skåne letar efter medarbetare med utbildningsbakgrund från gymnasieskolans yrkesprogram.

”Att välja en yrkesutbildning leder inte bara till jobb. Den håller även dörren öppen för högskolestudier.”

Men trots att det är den utbildningsbakgrund som flest företag efterfrågar är det allt färre som söker sig till yrkesprogrammen. För att möta arbetsmarknadens behov skulle 40 procent av eleverna behöva ta examen från ett yrkesprogram och börja jobba efter gymnasiet. I dag väljer knappt var tredje elev yrkesprogrammen. Om ingenting görs kommer det saknas 300 000 yrkesutbildade till 2035.

Det här är inte bara ett problem för det regionala näringslivet. Företagen är en viktig del av lösningen på de flesta utmaningar som samhället står inför i dag. I förlängningen riskerar kompetensbristen att göra det svårare att till exempel möta klimatutmaningen eller bygga bort bostadsbristen.

Ungdomsarbetslösheten är på rekordhöga nivåer. I SCB:s arbetskraftsundersökning från september uppgick ungdomsarbetslösheten till 24,4 procent. Samtidigt visar siffror från SCB att hälften av de som läser gymnasieskolans samhällsprogram inte har gått vidare till högskolestudier tre år efter examen. Många av dem har betydligt svårare att etablera sig på arbetsmarknaden och har inte sällan lägre lön än den som har gått en yrkesutbildning.

Att välja en yrkesutbildning leder inte bara till jobb. Den håller även dörren öppen för högskolestudier då möjligheter till högskolebehörighet ryms inom befintliga yrkesutbildningar.

Gymnasievalsperioden är också en utmärkt tid för länets kommuner att fundera på hur utbudet av utbildningar matchar företagens rekryteringsbehov. Företagen i regionen måste kunna få tag i medarbetare med rätt kompetens också i framtiden.

Då gäller det att vi tillsammans kan öka attraktiviteten att välja gymnasieskolans yrkesprogram och berätta om de goda möjligheter som finns för den som väljer ett yrkesprogram.

Carina Centrén, Svenskt Näringsliv

Lena Andersson, Gröna arbetsgivare

Jonas Lindberg, Måleriföretagen

Torbjörn Johansson, Installatörsföretagen

Tommy Nilsson, Transportföretagen

Rickard Lindskog, Plåt & Ventföretagen

Per Ek, Maskinentreprenörerna

Magnus Nyberg, Teknikföretagen

Anders Fredriksson, Byggföretagen

Claes Sandvig, Visita

Anna Paulsson, Almega

Marie Enhörning, Svensk Handel

Torbjörn Eriksson, IKEM

Ambjörn Wahlberg, Grafiska företagen samt Trä- och Möbelföretagen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.