Annons

Ytterst märkligt agerande i Osby kommun

När man läser Kb/NSk om Osby så är vi nog många som undrar vad som händer inom Osby kommun!
Politik • Publicerad 14 maj 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lars-Anton Ivarsson (M) satt som ordförande i BUN tills hela nämnden avskaffades.
Lars-Anton Ivarsson (M) satt som ordförande i BUN tills hela nämnden avskaffades.Foto: Jonas Lundin

Plötsligt skall man lägga ner kommunens största nämnd ”För att komma tillrätta med ekonomin”. Att det gått snabbt är det ingen tvekan om, trots att kommunalrådet har uppfattningen om att det diskuterats inom Treklövern hela våren?

Till och med statsvetaren Anders Sannerstedt tycker detta är ytterst märkligt och påtalar att den politiska majoriteten är densamma i kommunstyrelsen som i BUN så han tror det handlar om en inre konflikt vilket förnekas av moderaterna.

Annons

Efter detta hastverk kommer så nästa hastverk – att som man säger pausa två program på gymnasiet. Vilket inte ger några besparingar 2023 för att ”de ska omvärderas” med tanke på att det fanns för få sökande som var behöriga (räknat på julbetygen).

Men vad kostar det då att ”skicka” dessa elever till andra kommuner?

Vad innebär det för lärarna på skolan? Stannar de kvar på Ekbackeskolan? Vad innebär det för andra elever? Söker de sig ifrån skolan när det blir så här?

”Man la ner BUN och flyttade den till Kommunstyrelsen för att ”ta krafttag för att komma tillrätta med ekonomin”.”

Flera lärare har skrivit bra insändare/artiklar i Kb/NSk men tas det hänsyn till ”expertisen förslag”? Tyvärr inte som jag ser det.

Mina och fler med mig funderar då;

Man la ner BUN och flyttade den till Kommunstyrelsen för att ”ta krafttag för att komma tillrätta med ekonomin”. Men om jag läser protokollen från BUN så har man där sparat in hela årets minskade anslag på nästan 20 miljoner på knappt 4 månader samt några ytterligare miljoner på förra årets underskott.

Nu tar man ”krafttag” med att ”pausa” program som bara kommer att kosta 2023! Då blir min första tanke – programmen kommer att läggas ner allt eftersom eleverna slutar annars hade man inte pausat dem?

I min värld kommer då underskottet att öka om man inte lägger ner programmen efter hand?

Så vad kommer härnäst?

Det fanns ett talesätt förr: ”huka er gubbar för nu laddar han om” vilket är ett måste om kommunstyrelsen ska ta de krafttag som BUN ”misslyckats med”.

Annons

Var är vår fina kommun på väg?

Fd lärare

Annons
Annons
Annons
Annons