Annons

Flexibel dagistid är på gång

Nyheter Det är arbetssökande och föräldralediga som har rätt att lämna sina barn femton timmar på dagis varje vecka, som en avlastning i vardagslivet.
Publicerad 15 oktober 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Det är arbetssökande och föräldralediga som har rätt att lämna sina barn femton timmar på dagis varje vecka, som en avlastning i vardagslivet. I Perstorp finns dock än så länge restriktionen att barnen bara får lämnas tre timmar åt gången, fem dagar i veckan. Flera andra kommuner har valt en mer flexiblare modell som innebär att föräldrarna kan lämna barnet en längre tid, men under färre dagar. Det är också något som kan vara på väg i Perstorp, på initiativ av förskolorna och med ett jättestöd från föräldrarna. – Jag har förstått att de flesta föräldrar är positiva till en flexibel tid, men det ska också ske i samråd med förskolorna, säger Malin Gnebner, rektor för förskolorna i Perstorp. Kommunen ska under våren 2008 ha genomfört en undersökning bland föräldrarna angående 15-timmarsveckan. Då visade det sig att hela 98 procent av de tillfrågade vill ha en mer flexibel tid. En av de engagerade föräldrarna har i närmare ett års tid försökt trycka på politikerna i frågan, men än så länge har det inte hänt särskilt mycket. "För mig som har en osäker pojke tar det tid för honom att komma in i leken, samtidigt som han ska vara på dagis just för att bli tryggare", skriver hon i ett brev. Hon fick i februari ett meddelande från barn- och utbildningsnämnden om att det inte fanns något beslut, men att ärendet var på väg till kommunfullmäktige inom en snar framtid. I maj svarar förvaltningschefen Göran Olsson henne att övergången till en flexibel 15-timmarsvecka ska tas i samband med ett helt paket av förändringar. Där ingår bland annat att slopa 28-timmarsgränsen, som innebär att avgiften blir mindre för barn som vistas kortare tid på dagis. Den förändring som främst kommer att ske med flexibel tid är att fler barn kommer äta lunch på dagis. Det positiva för de anställda är att det inte blir lika stressigt vid hämtning och lämning av barnen. Rektorn Malin Grebner bedömer däremot inte att det ska behövas fler personal på grund av en eventuell förändring. – Men det är möjligt att vi inte kan införa den flexibla tiden på alla ställen, säger hon. Enligt föräldrarna ska många vara irriterade över varför detta tar så lång tid att ta beslut i frågan och undrar därför när detta ska ske. Även på förskolan har frågan ofta dykt upp. – Många föräldrar efterfrågar den flexibla tiden och undrar om och när förslaget kommer att gå igenom. Vi väntar på ett beslut och om det sker får vi samtala med föräldrar och personal om hur den flexibla tiden ska fungera, säger Malin Grebner. Ärendet kom upp senast på ett möte i slutet av september, men om det kommer att beslutas på kommunfullmäktige i slutet av november är ännu inte klart.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons