Annons

Massiv polisoperation – 155 svenska gripanden

Kriminella över hela världen trodde att de kunde kommunicera skyddat via telefontjänsten Anom.
I själva verket orkestrerades det hela av FBI, i samarbete med bland annat svensk polis.
Den enorma operationen har lett till 155 svenska gripanden och att ett tiotal mord kunnat stoppas.
Publicerad 8 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning.
Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning.Foto: Jerry Lampen/ANP/AFP/TT

Operationen har kallats exceptionell av företrädare för det europeiska polissamarbetet Europol, som spelat en stor roll i arbetet.

Allra störst roll har dock den krypterade telefontjänsten Anom haft. Tjänsten har använts av 12 000 kriminella världen över för att planera, koordinera och kunna genomföra brott.

Annons

Det de inte visste var att Anom i själva verket utvecklats och administrerats i det dolda av FBI.

Sverige stack ut

Under tisdagen berättade polis från de 16 länder som varit involverade om den stora operationen som pågått under flera års tid, och där svensk polis haft en ledande position i den europeiska delen.

– Man kunde se ganska snart när det här startades upp från FBI:s håll att det fanns många användare som hade koppling till Sverige, men också att Sveriges användare stack ut genom att vi hade mer våld bland våra aktörer. Därför kom vi ganska tidigt in i operationen, Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på Noa.

Enligt Staaf har svensk polis sedan september förra året löpande fått ta del av information från FBI om svenska användare som inhämtats via Anom-enheterna. Tjänsten har totalt haft omkring 12 000 användare världen över. Svensk polis har haft tillgång till konversationer från 1 600 av dessa. Av dessa har polisen tagit ut 600 användarkonton vars aktivitet bedömts vara särskilt intressant.

Den svenska delen av operationen har lett till totalt 155 frihetsberövanden hittills. Sjuttio av dessa ägde rum vid insatser på svensk mark under måndagsmorgonen, fem av dem i Spanien – ett land dit flera svenska kriminella de senaste åren tagit sin tillflykt. Resterande frihetsberövandena har skett tidigare.

"Hotaktörer"

De svenska insatserna har enligt Linda H Staaf riktat in sig på ledande aktörer på narkotikamarknaden, som ofta är anstiftare av våld.

– De anstiftar och förmår andra att utföra både skjutningar och sprängningar. Det är den typen av så kallade hotaktörer vi siktat in oss på när vi gjort de här gripandena, men också personer runt om i deras nätverk. De som på olika sätt varit delaktiga i deras brottsliga aktiviteter.

Brottsrubriceringarna rör sig i huvudsak om grova narkotikabrott och grova vapenbrott. Polisen har också förhindrat ett tiotal mord. Linda H Staff kan inte gå in på detaljer kring hur det gått till.

– Vi har jobbat mot tänkbara utförare, vi kan ha prioriterat annan brottslighet som de är misstänkta för så att de ska frihetsberövas, vi har samverkat med andra myndigheter som kunnat vidta åtgärder. Vi har också jobbat med att sätta in skyddsåtgärder för de tilltänkta brottsoffren.

"Otroligt stolt"

TT: Har svensk polis låtit bli att ingripa i vissa fall, för att Anom-användarna inte ska förstå att ni var inne i deras system?

Annons

– I de fall vi har bedömt det som nödvändigt att ingripa, som i förhindrandet av allvarlig brottslighet, våldsbrottslighet, då har vi inte låtit bli att agera. Det kan vi inte göra. I vissa fall har vi, precis som vi gör i vanligt traditionellt utredningsarbete, påbörjat utredningar innan vi gör vårt tillslag.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) konstaterar att Sverige tillsammans med Nederländerna varit ledande i insatsen. Regeringen har varit informerad under hand, om än inte i detaljform.

– Jag är otroligt stolt över att svensk polis kan driva och hjälpa till med en så här stor internationell operation. Den är exceptionell i Sverige. Vi har aldrig haft ett så här stort tillslag mot gängkriminella i Sverige förut, säger Damberg till TT, SVT och Ekot i samband med tisdagens fortsatta EU-inrikesministermöte i Luxemburg.

Erika Nekham/TT

Fakta: Krypterade telefontjänster

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade telefontjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade förra våren.

I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta och även lagföras.

Tidigare i år kom uppgifter om att även Sky ECC knäckts. Svensk polis har bedömt att det är dubbelt så stort som Encrochat.

Flera av de krypterade telefontjänsterna har marknadsförts som de säkraste i hela världen.

Vanligen har enheterna saknat funktioner som gps, mikrofon och kamera.

Meddelanden har också kunnat förstöras av sig själva och med ett ”paniklösenord” har telefonerna kunnat låsas så att de blivit obrukbara.

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons