Anna lämnade USA-karriären

Personligt I dag bor hon med döttrarna Sarah, 10 år, och Nora, 9, på Järnvägsgatan i Tyringe.
Personligt • Publicerad 29 maj 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
När Anna Wanselius hade bestämt sig för att flytta till USA tog hon saxofonen på ena axeln och ryggsäcken på den andra och planerade inte ens var hon skulle bo. Foto: Stefan Sandström
När Anna Wanselius hade bestämt sig för att flytta till USA tog hon saxofonen på ena axeln och ryggsäcken på den andra och planerade inte ens var hon skulle bo. Foto: Stefan Sandström

I dag bor hon med döttrarna Sarah, 10 år, och Nora, 9, på Järnvägsgatan i Tyringe.–Jag gillar bredd och utmaningar, säger Anna, som helst skapar i nuet, alltså improviserar, både i musiken och på andra sätt.Hon tycker själv att hon på många sätt har haft en sagolik tur och fått göra mycket av det hon drömt om.–Men visst har det varit både upp och ner, så som livet är, säger hon.

Hon föddes i Huskvarna för 44 år sedan. Efter gymnasiet gick hon Musikhögskolan i Malmö och stannade i Malmö en tid innan hon bestämde sig för att resa till USA.–Jag hade en lista över saker jag ville göra innan jag dör och bland dem fanns att komma till Grand Canyon och att spela sax i Hollywood, berättar hon. Jag tänkte att jag får göra det nu, sedan när jag får fast jobb blir det svårare.Hon köpte en flygbiljett.– Jag tog ryggsäcken på ena axeln och saxen på den andra och reste till Los Angeles utan vidare planering.I början bodde hon på vandrarhem och läste tidningen Los Angeles Weekly för att hitta "jam sessions", där musiker träffades på olika pubar.– Jag brukade fråga taxichaufförerna om pubarna låg i säkra områden, berättar hon.

Anna spelade tillsammans med de musiker hon träffade och snart började det trilla in jobb.– Det blev mer och mer, mycket tack vare att en del musiker tog mig under sina vingar, berättar hon. Det var bland andra Bill Maxwell som producerat många av Carolas skivor, och Albert Wing, Frank Zappas saxofonist. Det funkar helt annorlunda i USA. När jag frågade dem varför de ville hjälpa mig svarade de: "så har vi själva blivit hjälpta".Hon berättar om en av sina största upplevelser i livet.– Wing hade bjudit in mig till en nyöppnad krog i Hollywood där de skulle spela och jag fick spela med dem. Plötsligt ville basisten välkomna sin före detta fru att sjunga. Det visade sig vara Joni Mitchell. När det blev dags för saxsolo tog jag ett steg tillbaka och tänkte att Wing skulle spela. Men då vände sig Joni mot mig och sa "go girl", så det var bara att spela.

Sedan rullade det på. Efter ett par hundår med lite kaféjobb och annat vid sidan om kunde hon försörja sig på musiken.Som musiklärare i ett fattigt område i Los Angeles fick hon 250 musikelever efter att ha tiggt ihop pengar till begagnade instrument. Hon medverkade i tv, bland annat i husbandet i Drew Careys "Whose line is it anyway?".–USA är fantastiskt när pengarna kommer in och jag gillar humorn och öppenheten, säger hon. Men den trygghet vi har i Sverige finns inte i USA, ingen a-kassa och inget barnbidrag.Det var till slut därför som hon och amerikanske maken Bryan Souders, som arbetade som stuntman i filmer, bland annat i Pirates of the Caribean, bestämde sig för att flytta till Sverige. De tänkte att det skulle vara bra för barnen.–Tanken var att vi skulle stanna ett par år när barnen var små. Men sedan insåg jag att jag ville stanna. Tyvärr blev det skilsmässa, berättar Anna, som hade en tuff tid när maken flyttat tillbaka till USA och hon satt ensam i Degeberga med två små barn och svåra ryggproblem.

Anna upptäckte snart att hon inte hade något kontaktnät för att jobba som musiker här.–Jag slog upp tidningen och såg att kyrkan sökte en församlingspedagog i Tollarp. Det har jag aldrig varit, så det kan jag bli, tänkte hon.Hon fick jobbet och efter några år var det kö till hennes babyrytmik.Hon tvingades genomgå en stor operation och fick en diskprotes i ryggen.–Sedan mådde jag bättre och bättre, säger hon.Hon trivdes väldigt bra med sitt arbete, men när hon träffade en ny man, Pontus Brinck från Tyringe, bestämde hon sig för att flytta till hans hemort.–Kulturskolan i Hässleholm sökte en tvärflöjtslärare på ett ettårigt vikariat, jag fick det och exakt samtidigt hittade jag huset i Tyringe, berättar hon.Nu bor de grannar.–Vi är en lycklig familj med två hus, säger Anna.

Hon fick jobb ett år till och när det nu snart är slut har hon hunnit med en hel del lektioner i tvärflöjt, blockflöjt och gitarr, babyrytmik i Vittsjö och Stoby, musiklektioner för funktionshindrade i Hässleholm och musikteori för estetelever på gymnasiet. Men nu riskerar hon att bli av med jobbet på grund av kommunens sparkrav på Kulturskolan.Särskilt bekymrad för egen del är hon egentligen inte. Det har alltid ordnat sig förut.–Men jag önskar så att kunde säga till mina elever att vi ses till hösten, säger hon.Hon börjar få fler uppdrag som musiker. Vid Musik i sommarkväll den 10 juni i Finja kyrka medverkar hon med sång, saxofon och tvärflöjt i programmet Jazztoner, psalm och symfoni tillsammans med Ingvar Albihn och Fredrik Persson.–Jag tycker om kombinationen av att undervisa och själv få vara verksam som musiker, säger hon.

Namn: Anna Wanselius, 44 årBor: I TyringeFamilj: Särbon Pontus Brinck, två döttrar, tre bonusbarn och en kattGör: Arbetar som musiker och musiklärare på Kulturskolan, spelar många instrument men helst saxofon och tvärflöjt'

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.