Annons

Anton, 20, fick jobb – hos stjärnkocken Daniel Berlin

Han kom till final i Årets kockelev för två år sedan. Anton Hultman, 20, håller kvar i drömmen att bli stjärnkock.
I somras jobbade han på Daniel Berlins finkrog Vyn.
– En fantastisk möjlighet, som jag lärt mig otroligt mycket på.
Åhus • Publicerad 23 september 2024
Anton kom tvåa i Årets kockelev när han gick på Österänggymnaset. 20-åringen jobbar i sommar på Daniel Berlins restaurang i Simrishamn, men blev fotograferad på Åhus gästis.
Anton kom tvåa i Årets kockelev när han gick på Österänggymnaset. 20-åringen jobbar i sommar på Daniel Berlins restaurang i Simrishamn, men blev fotograferad på Åhus gästis.Foto: Pontus Svensson

Redan som liten pojke ville Anton vara med när mamma och pappa lagade mat. Och det fick han. Han har stått med i köket och hjälpt till, fått större ansvar allt eftersom.

Ändå var det inte givet att Anton skulle bli kock. Han funderade istället på att läsa ekonomi. Pappa Jens är ekonomiprofessor på Högskolan Kristianstad.

Annons

– Men jag följde hjärtat och det blev Österänggymnasiet och inriktning kock.

Anton är en tävlingsmänniska i grunden, så när lärarna öppnade för möjligheten att få tävla i matlagning var Anton en av dem som anmälde sig.

Anton är en tävlingsmänniska och fick ett bra nätverk efter Årets kockelev-tävlingen. Han fick också blodad tand för att satsa på fine dining.
Anton är en tävlingsmänniska och fick ett bra nätverk efter Årets kockelev-tävlingen. Han fick också blodad tand för att satsa på fine dining.Foto: Pontus Svensson

Det gick dessutom väldigt bra för honom. Tillsammans med en klasskompis (William Malm från Vinslöv) gick han hela vägen till riksfinalen i Årets kockelev 2023. Där blev det en andraplats.

– Det är under tävlingsmomenten jag lärt mig som mest. Jag har fått lära mig att använda varenda del av det kreativa jag har. Lärarna var jättebra på att pusha oss och vi la mycket tid på allt.

Han minns finalen som otroligt häftig – han fick ju laga mat till de stora matprofilerna och inte minst idolen och förebilden Tommy Myllymäki.

– Jag fick träffa honom efteråt och snacka lite. Det var stort!

Från 2023: Anton Hultman och William Malm förbereder sig inför finalen i "Årets kockelev".
Från 2023: Anton Hultman och William Malm förbereder sig inför finalen i "Årets kockelev".Foto: Simon Rehnström

Framgångarna där ledde honom till en praktik i Göteborg på fine dining-restaurangen SK Mat & Människor.

– Jag visste redan då att det är fine dining jag vill hålla på med. Jag har mycket kvar att lära, men det är ditåt jag vill.

Så det är kanske inte så konstigt att han efter ett tio månaders avbrott då han gjorde lumpen i ingenjörstrupperna, sökte till stjärnkocken Daniel Berlins restaurang Vyn.

– Jag har följt det sedan det öppnade och känt att jag verkligen ville vara där. Den höga standarden dag efter dag, det vore spännande att få testa.

Anton trivs hemma i Åhus, men är redo att ge sig ut i världen för att lära mera.
Anton trivs hemma i Åhus, men är redo att ge sig ut i världen för att lära mera.Foto: Pontus Svensson
Annons

När så annonsen om sommarpersonal kom i våras chansade Anton. Och släpptes in i Vyns kök.

– Man är ju lägst i hierarkin, och det är så det ska vara när man är ny. Jag har främst jobbat med frukost och att preppa, men jag har lärt mig så otroligt mycket. Där är en sådan välkomnande miljö och de vill verkligen lära vidare vad de kan. Jag har stortrivts.

”Det som är så kul med restaurangbranschen är att man aldrig blir fullärd, det finns alltid nya saker att prova.”
Anton Hultman

Avbrottet när han gjorde lumpen var välkommet. Att få göra något helt annat har gjort att han mognat och fått nya idéer och tankar.

– Grunderna i det militära, som disciplin, ha koll på grejer och komma i tid är sådant som man har stor nytta av även i köket.

Anställningen på Vyn har sträckt sig in i september, men i oktober öppnas nya möjligheter för Anton. Han ska resa till USA och hälsa på en kompis, slappna av efter en intensiv sommar. Därefter börjar han leta efter nya ställen att lära sig mera på.

En egen kniv och en slickepott är de redskap Anton inte kan klara sig utan i köket.
En egen kniv och en slickepott är de redskap Anton inte kan klara sig utan i köket.Foto: Pontus Svensson

Drömmen är att en dag ha en egen restaurang.

– Men det är jag långt ifrån, jag har mer att lära innan dess.

Han har provat på flera restauranger i trakten, både på praktik och som sommar- och timinhopp. Åhus Seaside, Bar-B-Ko, Åhus Gästis och Borgmästargården. Bland andra.

Han är därmed inte främmande för att flytta, tvärtom. Det börjar kanske till och med bli dags. Ett drömställe är Alchemist i Köpenhamn, på grund av sitt udda koncept.

– Man behöver vara på några olika ställen för att lära sig, jag har redan sett lök hackas på så många olika sätt. Det som är så kul med restaurangbranschen är att man aldrig blir fullärd, det finns alltid nya saker att prova.

Anton har ingen paradrätt han bjuder på för att lyckas, även om han konstaterar att många blir imponerade när han flamberar.
Anton har ingen paradrätt han bjuder på för att lyckas, även om han konstaterar att många blir imponerade när han flamberar.Foto: Pontus Svensson
Om

Anton Hultman

Bor: I Åhus.

Ålder: Fyller 20 den 25 september. Firar med att resa till USA.

Önskar sig: Kock- och flytta hemifrån-grejer.

Familj: Mamma, pappa, syster.

Yrke: Kock. Jobbar i sommar på Daniel Berlins restaurang Vyn. Vill jobba med fine dining.

Lagar helst: Har ingen paradrätt, gillar att testa nya grejer.

Äter helst: Pasta, det kan vara både simpelt och riktigt avancerat.

Är som gäst: ”Jag är inte kräsen, jag har kompisar utan ambitioner i köket och det brukar bli helt okej. Men visst, är det fest hamnar jag ofta i köket.”

Bästa redskapet: Kniv och slickepott.

Favoritkrydda: ”Färska kryddor, på Vyn finns skafferiet i trädgården med en egen köksträdgård att gå ut och plocka ifrån.”

Fritid: Tränar på gym och springer. Hänger med kompisar och familj. Äter gärna ute på nya ställen. Gillar att plocka svamp och att fiska.

Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons