Bokpodd ska locka till läsning

Personligt Ljungdalaelever gör sin egen bokpodd.
Personligt • Publicerad 17 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Klass fem på Ljungdalaskolan har tillsammans med sin lärare Eva-Marie Lidén gjort en bokpodd. Foto: Helén Fingalsson
Klass fem på Ljungdalaskolan har tillsammans med sin lärare Eva-Marie Lidén gjort en bokpodd. Foto: Helén Fingalsson

Eva-Marie Lidén som är lärare i klass 5 A på Ljungdalaskolan brukar tillsammans med Marie Strömberg Andersson recensera barn- och ungdomsböcker i Norra Skåne på måndagarna.

Det var i samband med att Eva-Maries elever arbetade med bokrecensioner som hon kom på idén att ta boktips och tyckande om böcker ett steg längre.

Varför inte helt enkelt starta en bokpodd.

På Mötesplats Ljungdala som ligger intill Ljungdalaskolan finns en inspelningsstudio som eleverna kan använda. Det gjorde att man på ett enkelt sätt kunde förverkliga idén.

Eleverna har fått jobba två och två och har fått välja en bok som de har läst. Därefter har de fått jobba fram ett manus och träna på att intervjua varandra. Det ska helt enkelt bli ett litet samtal om en speciell bok.

Tanken är också att andra barn och unga ska kunna gå in och lyssna och få tips om böcker att läsa.

Två killar i klassen, Svante Diar och Marcus Jensen, har gjort vinjetten som spelas innan varje avsnitt.

Den lilla symbolen som föreställer en grön blomma och som finns intill podden har man helt enkelt hämtat från mönstret på gardinerna i klassrummet.

Enklaste sättet att komma in på podden är att gå in via Hässleholms kommuns hemsida.

Att eleverna gillat att göra bokpodd står helt klart. De berättar om böcker som Snöstormen, Nattgästen, Dalslandsdeckarna och den spännande Pax-serien. Därefter nämns boken Närmare Zlatan innan till och med de gamla Fem-böckerna dyker upp.

Att spela in poddarna har emellanåt varit lite nervöst, men samtidigt kul. Det gäller att inte prata för fort och dessutom vara noga förberedd.

– Vi har till och med klockat samtalen, berättar Eva-Marie.

Hon tillägger att hon är imponerad av resultatet och redan nu lyssnar fyrorna på de aktuella poddarna där det dyker upp en ny varje vecka. Till nästa år är det ju deras tur att sätta sig i studion med sina boktips.

Fakta:

Poddsändning kommer av engelskans podcasting och är ett enkelt sätt att prenumerera på ljud- eller videofiler via nätet. Via ett program eller en app, väljer man vad man vill lyssna på.

Att det kallas pod beror på att det första datorprogrammet för poddsändningar skrevs för Apples musikspelare Ipod. Stavningen podd är en anpassning till svenska stavningsregler som till exempel jobb och webb.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.