Busiga akrobater som gillar leverpastej

Personligt Trinny och Vickan är två medelålders tamråttor som ständigt nosar sig fram på nya upptäcktsfärder längs Filips tröja.
Personligt • Publicerad 4 augusti 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Trinny och Vickan
Trinny och Vickan

Trinny och Vickan är två medelålders tamråttor som ständigt nosar sig fram på nya upptäcktsfärder längs Filips tröja. – När de gnisslar tänderna så betyder det att de har det mysigt, säger Filip medan han håller sina råttor omsorgsfullt i famnen. Trinny har brungrå päls, kolsvarta ögon och tar alla chanser hon får till att krypa iväg.– Trinny är den som är mer busig och Vickan är mer mysig. Om dagarna tycker de om att ligga och sova, busa och ibland kan de brottas, säger Filip och klappar råttorna.

Vickan är den lugnare av de två. Hon liknar en siameskatt med vit päls, brun både fram och baktill och med klara rubinröda ögon.Det var för ett år sedan som Filip bestämde sig för att skaffa råttor. Hans äldre syster Nathalie hade tidigare haft egna råttor så familjen visste hur de skulle tas om hand. – Jag tyckte råttor verkade vara sociala djur, så därför ville jag ha dem. Det var när prinsessan Viktoria hade bröllop som vi köpte dem, så därför heter den ena Vickan.Råttor är flockdjur och enligt en bestämmelse i Sverige ska gruppen gnagare hållas i par, så att de aldrig hamnar ensamma. Trinny och Vickan är oftast till lags med varandra trots att de får för sig att slåss ibland. – När man sätter in råttor i en bur så brukar de brottas över vem som är chef över buren, säger Filip.

Råttorna bor i ett gammalt akvarium som familjen själva komponerat ihop till en rymlig trevåningslya, där silvertejp och klämmor ska utesluta alla rymningsförsök. Klämmorna sattes dit efter att familjen vaknat en morgon och upptäckt att båda råttorna tagit sig ut på egen hand. Båda råttorna är skickliga akrobater. De hoppar elegant upp och tar fast i metallstängslet för att sedan smidigt snirkla sig upp på buren. – Vickan kan göra sig längre än svansen, hon kan pressa sig igenom små hål, så här, säger Filip och visar ett par centimeter mellan fingrarna. Buren är fylld med sågspån och kattsand och råttorna har flera mysutrymmen att krypa in i. Den långa svansen som brukar avskräcka många, är inte något Filip tycker är obehagligt. – Nej, för skulle de inte ha en svans så skulle de inte ha sin balans, så den är jätteviktig för dem.

Filip har aldrig varit rädd för sina råttor, han har aldrig blivit biten och han sitter lugnt och stilla medan råttorna far runt åt alla håll och kanter. – Många kompisar tror råttorna ska bitas när de luktar på en, men de bara nafsar lite om de tycker att det luktar gott. Råttorna är så kallade allätare och nöjer sig med det mesta i matväg. – Trinny och Vickan älskar leverpastej och majs men tomater gillar de inte. Trinny äter inte så mycket medan Vickan äter jättemycket mat, säger Filip.

Att ha råttor kräver att du ger dem mat varje dag och att buren städas en gång i veckan. Utöver det är det bus och lek som kan stå på schemat. – Jag brukar ha dem lösa i mitt rum så får de springa runt medan jag leker med lego, säger Filip. Han tycker att det är viktigt att man håller sig lugn. – Du ska vara stilla och låta dem lukta på dig. Du ska inte vara för hårdhänt. Råttorna är ständigt på hugget, sticker fram nosen och tar sig nyfiket fram. Vickan är snabb vid ett tillfälle och lyckas utan att Filip märker det ta sig under hans tröja. Filip börjar skratta över hur det kittlas, och mamma Annika är snabbt framme för att hjälpa till att få fatt på den busiga akrobaten.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.