De arbetar för en framtid på scen

Personligt Snart står de på scen i Eslövsrevyn.
Personligt • Publicerad 9 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Vi träffar de båda på dansstudion Attitude69 i Eslöv. Här tillbringar de mycket av sin tid, säger att de är här mest varje kväll, ofta åker de direkt hit efter skolan, eftersom de inte hinner hemom.

– Jag började här när jag var 12 år, säger Amanda Malm.

Hon ingår i en grupp tävlingsdansare och berättar att hon dessförinnan gick på en annan dansskola.

Majken Hellebro har inte varit med lika länge:

– Jag höll på med truppgymnastik, men där finns också moment av dans. För mig är dansen en befrielse, säger Majken och Amanda förefaller ha samma upplevelse:

- Att stå i sitt eget rum och skaka loss är ett sätt att rensa huvudet.

Eslövsrevyn är ju etablerad sedan länge och har rykte om sig att vara en av landets bästa i sin genre. Förra året utvecklades revyn genom att man också tog in dansare, från Attitude69. Majken och Amanda var två av dem – bland annat fick de agera bananflugor – och de är alltså med i årets upplaga också; på de övriga tre platserna är det nytt folk.

– Sjukt roligt, säger Majken om upplevelsen att vara med i revyn.

De går i samma klass, sista läsåret på Lunds dans- och musikalutbildning.

– Hälften är musikelever, hälften dans.

De berättar att mycket av deras dansande till vardags – i skola och i dansstudion – går ut på att träna in en bra teknik och skaffa en bra grund.

– I revyn handlar det mer om gestaltande.

De får lägga sig på olika nivåer; det är skillnad på att göra nummer med bara dansare och sådana där andra i ensemblen, utan större danskunskaper, är med.

– Vi har rätt svåra danser, säger Majken och berättar att ibland kan det komma en extra utmaning:

– När man har övat in något och så får vi reda på att vi ska ha klackar – när det redan är svårt.

De båda vet inte hur mycket de vågar avslöja inför premiären, utan stannar vid att säga att de vid något tillfälle ska gestalta en ko - förra året fick de för övrigt agera bananflugor.

Något som illustrerar en aspekt av revyandet: de många och snabba klädbytena.

Om det skulle behövas skulle Amanda faktisk kunna bidra med en och annan cirkuskonst också:

– Jag har gått på hobbyskola och tränat cirkus, både här och i Lund.

Så hon fixar att jonglera och gå på lina, svinga sig i trapets och hålla en rockring igång.

Hon är förtjust i så kallad nycirkus:

– Jag tycket väldigt mycket om Cirque de Soleil.

Nu är hon själv ledare för barn som som vill lära sig färdigheter som kan vara bra att kunna om man vill uppträda på cirkus.

Majken är också tränare, men för hennes del handlar det om gymnastik.

Den 11 januari är det premiär för årets upplaga av Eslövsrevyn och sedan blir det 13 föreställningar, den sista den 8 februari.

Efter avslutningsfesten med ensemblen blir det inte fråga om någon vilopaus; de går ju tredje året på gymnasiet och har vad man kan kalla en examensföreställning, musikalen Familjen Addams, som ska spelas på Lunds stadsteater.

Och sedan?

– Jag har inte bestämt mig, men någon fortsättning på dansen blir det i alla fall, säger Amanda, som för övrigt också går en teaterklass.

Majken är inne på samma spår:

– Jag tror inte att jag blir någon prima ballerina. Jag vill hålla på med något showigt, gärna med musikal och revy.

Hon håller redan på att lära sig mer om koreografi.

För som dansare måste man vara medveten om att själva scenkarriären är förhållandevis kort, eftersom den frestar på kroppen.

– Jag har två planer, säger Majken. Man kan ju bli ämneslärare i dans; jag skulle kunna tänka mig en kombination mellan danslärare och mattelärare. Eller att bli sjukgymnast.

– Jag vill stanna i branschen på något sätt – man vet ju aldrig vart man tar sig. Jag skulle kunna tänka mig att forska om dans, säger Amanda.

Men om vi håller oss till nuet så är det alltså fokus på Eslövsrevyn. Där de flesta arbetar under samma förutsättningar som de själva, det vill säga, de gör det här vid sidan av arbeten och studier.

Så visst är man lite urlakad när spelperioden är över, det minns de från förra året:

– Men revyn var så rolig, så det är värt att ge den all den tiden. Det är roligt att bara vara med de här människorna, Alla är väldigt engagerade.

bild 1/2
När Amanda Malm och Majken Hellebro dansat färdigt i Eslövsrevyn blir det fullt fokus på skolans avslutningsföreställning.Foto: Håkan Jacobsson
När Amanda Malm och Majken Hellebro dansat färdigt i Eslövsrevyn blir det fullt fokus på skolans avslutningsföreställning.Foto: Håkan Jacobsson
Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.