Dödsfall

Personligt Författaren Mary Andersson är död.
Personligt • Publicerad 20 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Arbetarförfattaren Mary Andersson från Malmö, som skrivit flera uppmärksammade böcker om sin hemstad, har avlidit. Det uppger hennes dotter till P4 Malmöhus.

Mary Andersson föddes 1929 och växte upp med föräldrar och sex syskon i ett så kallat barnrikehus på Nobelvägen i Malmö.

Hon har i romanerna Sorgenfri, 1979, Barnrika, 1983 och Solgårdarna, 1986, beskrivit sin uppväxt i Malmö där tillvaron präglas av gemenskap, dialog och humor.

Hon debuterade som författare 1980 med skådespelet Maria från Borstahusen som sattes upp av Skånska teatern i Landskrona. Pjäsen spelades med framgång i Landskrona och på andra scener i landet och kallades ett minnestal över fattig-Sverige.

Hennes självbiografi Tjänsteflickan kom först som radiopjäs 1979 och som bok 1984. Dokumentärboken Asbestarbetarna berättar är från 1980. Ett stort socialt engagemang kännetecknar författarskapet som ofta skildrar fattiga kvinnors utsatta liv men också deras uthållighet och humor.

Mary Andersson har även skrivit fackböcker. Kära MAS 2001 är en hyllning till Malmö allmänna sjukhus. I Asbestarbetarna berättar 1980 avslöjas turerna kring den farliga hanteringen av asbest på Skandinaviska eternitfabriken i Lomma.

Hon har publicerat flera romaner med malmöanknytning, som utspelas under krigsåren, till exempel Dåliga mänskor. Denna roman blev 1999 musikal på Malmö musikteater. 2009 utkom självbiografin Den vingabrödna.

Mary Andersson avled stilla på sitt vårdboende under natten till lördagen. Hon blev 90 år gammal.

Johanna StenbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.