Dödsfall

Personligt Landssorg i Nicaragua efter poeten Ernesto Cardinals bortgång.
Personligt • Publicerad 3 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Leif R Jansson/TT
Foto: Leif R Jansson/TT

Den nicaraguanske poeten Ernesto Cardenal har avlidit i en ålder av 95 år.

Ernesto Cardenal var född i Granada, Nicaragua och studerade filosofi och litteratur både i Mexico, New York och i Madrid. Han återvände till sitt hemland 1950.

1957 blev han novis vid trappistklostret Ghetsemani i Kentucky, där han arbetade nära författaren och poeten Thomas Merton.

Efter två år i klostret började han läsa till präst och efter prästvigningen 1965 grundade han en kristen församling på ön Solentiname i Nicaraguasjön. Då somozadiktaturens styrkor ödelade ön tvingades Ernesto Cardenal i exil.

Efter sandinisternas revolution blev han kulturminister från 1979 till 1987.

På grund av sitt politiska engagemang avstängdes han från prästyrket under 35 år, fram till dess att påve Franciskus förra året upphävde avstängningen.

Bland några av hans böcker som getts ut på svenska kan nämnas Latinamerikanska psalmer (1969), En bok om kärleken (1971), Jag ser: ett nytt Nicaragua (1981) och Evangeliet från Latinamerika: bönder från Solentiname målar och berättar (1984).

Tre dagars landssorg har utlysts i Nicaragua med anledning av Ernesto Cardenals bortgång.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.