Få har levt ett så rikt liv som P-O Andersson

Personligt Minnesord efter Rivjärnets grundare, P-O Andersson.
Personligt • Publicerad 24 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Som tidigare meddelats har hästvedasonen och Rivjärnets grundare, P-O Andersson, avlidit i en ålder av 55 år. Närmast anhöriga är familjen; Eva, John, Sam och Agnes.

P-O hade en unik kombination i att vara orädd, händig, kreativ och nyfiken. Hans personlighet och längtan efter äventyr gav honom ett liv fyllt av upplevelser och utmaningar.

Familjen, vännerna, musiken, äventyren och uppfinningarna var det P-O värdesatte högst.

Redan tidigt i livet konstruerade han sin första skapelse, en flygmaskin som han testade från ladugårdstaket på föräldragården i kyrkbyn i Hästveda. Det gick inte så bra, men vid varje tillfälle där han testade nya skapelser så utvecklades han till den kunskapsbärande person han var.

Trots sin rädsla för höjder fortsatte P-O att flyga och som skärmflygare så såg han möjligheten att visa världen från ovan.

P-O och Eva drev tillsammans företaget Mediavision. Genom att kombinera flygningen med fotografering och en egenkonstruerad filmkamera fäst på hjälmen skapades unika informationsmaterial för företagets kunder.

P-O:s intresse för miljö, hållbarhet och återvinning hade han stor nytta av i sitt arbete på renhållningsbolaget ÖGRAB.

Tillsammans med moster Karin och med storebror Torgnys dragspel i famnen påbörjade P-O sin musikaliska resa. Crombandet, som han startade tillsammans med sina barndomsvänner i de tidiga tonåren, packade utrustningen i traktorkärran och körde ner till spelningarna på byns bygdegård.

Musiken förde honom sedan till den grekiska övärlden där han förutom att arbeta fann kärleken i Eva, kvinnan som han sedan dess delat sina äventyr med.

Även i sitt musicerande använde P-O sin uppfinningsrikedom. Han var nog den första person som har byggt ihop ett dragspel med en synthesizer och ett högtalarsystem. P-O:s musikaliska förmåga kombinerat med det elektroniska dragspelet fick honom att låta som en hel orkester.

Tillsammans med bandet Rivjärnet gjorde P-O succé, deras unika förmåga att läsa av publiken och leverera det den ville ha tog dem ut på många små och stora scener från Åre till Istanbul.

I Edvins tält och på Fårgården gav han sig inte förrän alla stod på borden. Festivalernas hjälte – det var P-O!

Han lämnade få saker åt slumpen. Otaliga är de timmar som han spenderade för att samla kunskap inom allt han sysslade med. Oavsett om det gällde familjen, resorna, musiken, huset eller arbetet så såg han till att han hade all fakta som var tillgänglig.

Skulle han köpa vandringskängor så skulle de provgås först, samma sak med ryggsäck. Att lämna Eva som pant i en cykelaffär på Irland medan han cyklade runt och provade en ny cykelsadel var inget konstigt för P-O. Sadeln måste ju naturligtvis provas.

Hans intresse för människor, andra kulturer och hans längtan efter äventyr tog honom ut på många resor och gav honom upplevelser som det är få förunnat att komma i närheten av.

Med dragspelet på ryggen gav han sig iväg och liftade i USA och Mexico, denna resa blev den första av många där han likt en luffare upptäckte världen.

På hästrygg genom Australien, i vandringskängor genom Borneos stiglösa regnskogar och längs Spaniens bergsluttningar, på busstak genom Centralamerika, med ångloksdragna tåg i Indien, på cykelsadel i Kina och med skidor genom Jukkasjärvis vildmark.

Kärleken till resandet och naturen var något P-O ville dela med både familj och vänner. Många är vi som fått följa honom och hans familj på äventyr i olika delar av världen.

Att se världen med andra ögon och uppskatta det man har var viktigt för P-O att dela med sina barn. Genom långa och korta cykelresor i Skåne och framförallt Tjeckien gav han dem sin syn på kärleken till livet och naturen.

I allt de vardagliga lärde P-O barnen att gå sin egen väg och finna egna lösningar, att söka kunskap, uppleva musik och kultur. De viktigaste han lärde dem var att göra varje dag av livet till ett äventyr.

Få personer har levt ett så rikt liv som P-O och få personer har hans förmåga att skapa glädje för andra människor genom musik, samtal och umgänge. P-O kan tyvärr bara bidra med detta nu genom våra minnen och vi kommer alltid att minnas honom som den familjefar, vän, äventyrare och spelman som han var.

bild 1/2
Rivjärnets grundare, P-O Andersson, har avlidit i en ålder av 55 år: Foto: Björn Lindberg
Som skärmflygare och fotograf visade P-O Andersson världen från ovan. Arkiv: Ulrika Göthenqvist
Rivjärnets grundare, P-O Andersson, har avlidit i en ålder av 55 år: Foto: Björn Lindberg
Som skärmflygare och fotograf visade P-O Andersson världen från ovan. Arkiv: Ulrika Göthenqvist
Vännerna gm Bengt Hansson, Agneta Björnström och Per-Erik Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.