Annons

Gymnasieelever från Söderport möter äldre: ”Skapa tillit”

I vår har spännande möten mellan elever från Söderportgymnasiets IB-program och äldre från kommunens mötesplatser och PRO skett.
Resultat? Gemenskap och lärdomar åt båda hållen.
– Samtalen är viktiga för att öka förståelsen för varandra, säger samordnaren Linda Edvardsson.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kristianstad • Publicerad 12 juni 2023 • Uppdaterad 13 juni 2023
"Vi vill skapa engagemang”, säger Linda Edvardsson.
"Vi vill skapa engagemang”, säger Linda Edvardsson.Foto: Sofia Åström

Under våren har 30 ungdomar och äldre träffats på Söderportgymnasiet för att dela med sig av sina livserfarenheter.

– Kristianstads kommun har en handlingsplan för samverkan med idéburen sektor samt en plan för ett aktivt och hälsosamt åldrande och där är ett av målen att vi ska arbeta med generationsmöten mellan yngre och äldre Kristianstadsbor, säger Linda Edvardsson som är volontär- och föreningssamordnare i Kristianstad kommun och fortsätter:

Nora Alkurwi, 17 och Margareta Andersson, 81, deltar på tipsrundan i Tivoliparken som arrangerades under sista träffen.
Nora Alkurwi, 17 och Margareta Andersson, 81, deltar på tipsrundan i Tivoliparken som arrangerades under sista träffen.Foto: Sofia Åström
Annons

– De verkar haft jättebra möten under våren. Det är även kul för de äldre att komma tillbaka till gymnasiet för att se hur det ser ut nu.

Vad är målet med mötena?

– Vi ville prova att skapa generationsmöten mellan olika samverkansformer, det är det ena. Den andra delen är att vi vill skapa tillit och öka förståelse, ge en kännedom om varandra utifrån olika generationer, hur är det att vara ungdom nu? Hur var det att vara ungdom förr? Samtalen är viktiga för att öka förståelsen för varandra.

Tipsrunda, picknick och gemenskap avrundade eftermiddagen i Tivoliparken.
Tipsrunda, picknick och gemenskap avrundade eftermiddagen i Tivoliparken.Foto: Sofia Åström

Kommer ni fortsätta med träffarna?

– Vi kommer erbjuda att man absolut får fortsätta träffas till hösten, såklart. Så vi ska hitta formerna för att möjliggöra för dem som vill och kan det samt gärna att generationsmöten sker på fler platser och i fler samverkansformer, det vore både trygghetsskapande och spännande.

Det är omsorgsförvaltningen i Kristianstad kommun, i samverkan med Söderportgymnasiet, som tillsammans med ABF Studieförbund hållit i generationsmötena.

Emma LundbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons