Han håller i taktpinnen

Personligt Lars Härstedt Salmonson dirigerar – som vanligt – nyårskonserten i Medborgarhuset i Eslöv.
Personligt • Publicerad 22 december 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Han må vara den som organiserar det officiella firandet när Hässleholm firar sin 100:ade födelsedag. Men avslutar ändå jubileumsåret med en fest i Eslöv, där han håller i taktpinnen och leder Tonicaorkestern i en nyårskonsert.

Det har blivit en inarbetad tradition, sedan tjugotalet nyårsaftnar har Lars Härstedt Salmonson äntrat dirigentpulten och lett champagnegalopper och Radetzkymarscher och annat som av tradition hör nyårskonserter till. Plus en del annat – alltför förutsägbart får det inte vara, tycker han. I år ska publiken till exempel få lyssna på musik ur Tjajkovskijs Nötknäpparsviten.

När han spelar själv är det fagotten som gäller. Han berättar att det handlade om ögonblicklig kärlek:– Jag började spela klarinett. Men min lärare spelade klarinett också och trodde att de skulle passa mig.

Då var han 13 år, och sedan dess är det fagotten som gäller.Han till och med träffade sin fru tack vara fagotten:– Jag fick ett samtal – 1987, tror jag – från någon som ville lära sig spela fagott, en vuxen person. Jag blev nyfiken.Nyfikenheten var ömsesidig och det slutade med att lärare och elev gifte sig med varandra. Numera ger de också konserter ihop.

Hon kom från Borlunda, och 1989 flyttade Lars Härstedt Salmonson också dit.Från början kommer han från Hässleholm. Han studerade fagott på Musikhögskolan i Malmö och byggde på med pedagogik. Sedan har han arbetat i Hässleholm hela tiden. Han hade tjänst som musiklärare och undervisade i fagott, klarinett och saxofon. 2002 blev han rektor för musik- och kulturskolan och 2010 blev han kulturchef.

För ett år sedan valde han att stiga åt sidan. Han berättar att en konflikt på arbetsplatsen syntes så pass olöslig att han fann det bäst att träda tillbaka.I stället fick han ge sig i kast med att organisera Hässleholms 100-årsfirande. – Otroligt kul. Det var något nytt, något jag inte gjort tidigare. Men jag hade stort nytta av det kontaktnät som jag hade byggt upp.

Firandet pågår fram till jul. Så till nyår är Lars Härstedt Salmonson ledig för engagemang i Eslöv. Det var som sagt för tjugo år sedan det började. Även om han arbetade heltid i Hässleholm, så var det ju i Eslövs kommun han bodde; där hade Kulturskolan en orkester och den ombads han ta över.

– Vi öppnade upp orkestern; jag ville ha in vuxna också – det finns många duktiga musiker här.– Det gick rätt bra. Vi inledde ett intensivt samarbete med kyrkan, spelade Förklädd gud och Bachs juloratorium flera gånger. Det var väldigt roligt och utvecklande för orkestern.I Eslöv fanns också en musikförening, och där kläcktes idén om en nyårskonsert.

– Vi blev tillfrågade. Det blev liksom vår konsert.Efter några år lämnade Lars Härstedt Salmonson orkestern.– Efter så många år hade jag svårt att förnya mig, så jag tyckte att det var bättre att stiga åt sidan.Nu finns inte den orkestern kvar. De som spelar denna nyårsafton är Tonicaorkestern från Helsingborg. Lars Härstedt Salmonson har spelat med dem och dirigerat dem förut.

Som solister får publiken höra Mathilda Ahnell, sopran från Hässleholm, och hornisten Joakim Casagrande, som ska spela Mozarts tredje hornkonsert.Lars Härstedt Salmonsons är alltså fagotten trogen sedan 13-årsåldern.– Den har ett tonomfång ungefär som mansrösten. Jag kunde göra fagotten mycket mer personlig än jag kunde med klarinetten.

Han säger själv att han alltid varit flitig med att öva:– Jag hämtar kraft i fagotten.Han frilansar i olika sammanhang och spelar i Stadsorkestern i Lund.Sedan i januari är för övrigt han och hustrun Lundabor.

– Det är fantastiskt trevligt att bo på landet, men vi kände att vi ville göra något annat, njuta av stadens nöjen.I och med att Hässleholms jubileumsår är över så är även Lars Härstedt Salmonsons uppdrag fullgjort.

Vad ska han göra sedan?– Jag har lite på gång, men inget som är definitivt. Jag ser med tillförsikt fram emot vad som kommer att hända – men jag vet inte riktigt vad.

bild 1/3
Foto: Håkan Jacobsson
Det är tradition att Lars Härstedt Salmonson dirigerar nyårskonsert i Medborgarhuset i Eslöv. Foto: Håkan Jacobsson
Det är tradition att Lars Härstedt Salmonson dirigerar nyårskonsert i Medborgarhuset i Eslöv.
Foto: Håkan Jacobsson
Det är tradition att Lars Härstedt Salmonson dirigerar nyårskonsert i Medborgarhuset i Eslöv. Foto: Håkan Jacobsson
Fakta:Profilen

Namn: Lars Härstedt Salmonson, 54.

Yrke: Musiker (fagottist och dirigent), musiklärare, projektledare för Hässleholms 100-årsfirande.

Familj: Fru

Bor: Lägenhet i Lund

Aktuell: Leder, som brukligt, nyårskonserten i Medborgarhuset i Eslöv.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.